Vanliga frågor & svar
Hej!
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som kan uppstå under behandlingens gång hos mig.
Läs gärna igenom artikel och spara länken hit så att du kan gå tillbaka till den vid behov.
Rubrikerna är:
1. Hur lång tid tar det innan jag kan förvänta mig att må bättre?
2. Kosttillskott, kostråd och uppföljningar.
3. Hur gör jag om jag vill avsluta behandlingen?
4. Spelar det någon roll om jag väljer andra produkter än de du föreslagit?
5. Varför rekommenderar du att jag ska ta mer eller mindre än vad som anges på burken?
6. Hur ska jag förvara kosttillskotten?
7. Jag tar läkemedel. Kommer de att krocka med kosttillskotten?
8. När och hur ska jag ta kosttillskotten?
9. Hur länge ska jag ta de rekommenderade kosttillskotten?
10. Kan jag ta isär kapslarna?
11. Vad gör jag om jag inte mår bra av de nya kosttillskotten?
12. Var kan jag köpa kosttillskotten? Rabattkod?
13. Jag tycker att koständringen känns för svår. Vad kan jag göra?
14. Frågor mellan våra möten.
1. Hur lång tid tar det innan jag kan förvänta mig att må bättre?
Genetik (arv) och inte minst epigenetik (faktorer som livsstil, motion, kost, miljö, stress, relationer m.m. som påverkar dina geners uttryck) har stor betydelse och livet innebär lite olika utmaningar.
Trots det är det vanligt att många symptom klingat av och att man fått mer energi, mår bättre i magen, sover bättre och fått bättre humör redan inom några veckor.
Längre fram brukar det oftast gå lite långsammare framåt. Orsakerna till det kan vara sociala festligheter, sjukdom, stress eller helt enkelt för att kroppen går in i olika faser under läkningsperioden.
Vart efter du lär du känna din kropps reaktioner allt bättre, kan jag tillsammans med dig finslipa råden så att din behandling blir så träffsäker och hållbar som möjligt.
2. Kosttillskott, kostråd och uppföljningar
När jag arbetar med kosttillskott börjar jag oftast med att rekommendera de mest grundläggande och viktiga näringsämnena för att ge kroppen effektiva, men snälla verktyg. Vartefter vi går djupare in i behandlingen, kommer även mina råd kring kosttillskotten att förändras. Därför får du sannolikt en ny behandlingsplan av mig vid varje mötestillfälle.
Även kostråden du fått av mig kommer att förändras, allt beroende på hur du svarat på behandlingen och hur du upplever att kosten påverkat dig. Känns det inte bra, så gör vi om så att det ska fungera bättre. I början är det vanligt med uppföljningar var 4-6:e vecka.
Så snart din hälsa är stabilare eller mer förutsägbar föreslår jag oftast 3-4 månader mellan uppföljningarna för att slutligen glesas ut till 1-2 gånger per år för mindre justeringar, alternativt att du endast kontaktar mig vid behov.
3. Hur gör jag om jag vill avsluta behandlingen?
När du av något skäl väljer att avsluta din behandling hos mig, hjälper jag dig gärna med att lägga upp en personlig ”egenvårdsplan” som du kan använda under längre tid om du önskar det. Detta kan göras under ett återbesök.
Vill du inte det, så är det annars bara att avboka eller låta bli att boka en ny tid.
Skulle du ångra dig senare, är det inga problem att vi återupptar vårt samarbete igen.
4. Spelar det någon roll om jag väljer andra vitaminer än de du föreslagit?
Alla kosttillskott jag rekommenderar är fria från GMO (genmanipulerade organismer) och svartmögel och är utvalda för dess goda upptagningsförmåga.
För att minska risken att din kropp reagerar på ett oönskat sätt, arbetar jag med produkter med hög kvalitet och renhet som jag har god erfarenhet av. Därför avråder jag att du använder andra sorter eller märken och att du avvaktar lite med de kosttillskott som du normalt brukar inta tills vidare om vi inte har kommit överens om annat.
5. Varför rekommenderar du att jag ska ta mer/mindre än vad som anges på burken?
Rekommendationerna på kosttillskottens förpackningar har ingen relation till de doseringsanvisningar du fått av mig, utan är generella och till stor del anpassade av politiska skäl, snarare än verkligt behov.
Jag rekommenderar aldrig giftiga doser, även om de ser höga ut i jämförelse med etikettens jämförelse av Rekommenderat Dagligt Intag (RDI), där nivåerna många gånger är mycket låga i syfte att undvika att allvarliga sjukdomar uppstår på grund av näringsbrister.
I stället arbetar jag ofta med Optimalt Dagligt Intag (ODI) och Terapeutiskt Dagligt Intag (TDI) i syfte att stödja olika körtel- och organfunktioner, oftast under en begränsad tidsperiod.
6. Hur ska jag förvara kosttillskotten?
Alla produkter tål att stå i normal rumstemperatur om inget annat anges skriftligen i dina rekommendationer.
7. Jag tar läkemedel. Kommer det att krocka med kosttillskotten?
Har du berättat för mig vilka läkemedel du tar, har jag också tagit hänsyn till det så långt jag kan när jag lagt upp din behandlingsplan.
Tyvärr känner man inte till alla tänkbara interaktioner mellan läkemedel och kosttillskott, men de allra vanligaste läkemedlen är jag bekant med. Vid osäkerhet undviker jag hellre att rekommendera vissa kosttillskott än att jag chansar.
Ett generellt råd är dock att låta det gå ca 2 timmar mellan intag av läkemedel och kosttillskott.
8. När/hur ska jag ta kosttillskotten?
Örtdroppar kan blandas i lite vatten i exempelvis ett nubbeglas. Har du flera sorters örtdroppar går det bra att blanda alla i samma glas. Alla produkter intas i samband med måltid (strax före, under tiden eller strax efter) såvida inget annat anges i ditt behandlingsförslag.
Måltiden kan vara liten eller stor.
9. Hur länge ska jag ta de rekommenderade kosttillskotten?
Står det ”Låt ta slut” ska du inte köpa nya produkter när de du har är slut.
Står det ingenting, så köper du nya produkter när de du har är slut och fortsätter ta dem tills du får en ny behandlingsplan av mig.
10. Kan jag ta isär kapslarna med kosttillskott?
De flesta kapslar går bra skruva isär och hälla ut hela eller delar av innehållet i lite kall eller rumstempererad vätska eller i något krämigt livsmedel.
Ska du bara ta en del av en kapsel åt gången, går det utmärkt att skruva ihop kapseln igen och spara det resterande innehållet i kapseln till ett annat tillfälle. Om kapseln/tabletten inte får delas får du alltid både skriftlig och muntlig information om detta av mig.
11. Vad gör jag om jag inte mår bra av de nya kosttillskotten?
När man tillför nya kosttillskott och ändrar kosten, aktiveras olika processer i kroppen som kan ge symptom som lös eller trög mage, trötthet, yrsel, humörsvängningar, huvudvärk etc. Ibland kan en tidigare latent liggande infektion bryta ut när immunförsvaret börjar arbeta effektivare. Dessa symptom går oftast över inom 1-2 veckor och kanske inte beror på att ett kosttillskott i sig självt är negativt för dig.
Misstänker du att det är ett speciellt kosttillskott orsakar besvären, bör du dock utesluta detta tills symptomen är borta och därefter prova införa det igen, men i en lägre dos.
Fungerar detta bra kan du försiktigt öka dosen till den nivå där det fortfarande känns bra. Visar det sig att du inte mår bra av produkten, trots lägre dos ska du avstå den helt tills vår nästa uppföljning.
Om du inte vet vilket kosttillskott som orsakar problem, kan du göra uppehåll med samtliga kosttillskott tills symptomen har lagt sig och sedan återinföra dem igen ett i taget med ca 4 dagars mellanrum och då endast i lägre, exempelvis halverade doser.
Fungerar det bra att ta tillskotten med lägre doser kan du prova att öka ett tillskott i taget till ordinarie doser på samma vis. Oftast brukar reaktionerna lägga sig när kroppen är blivit van med de nya resurserna som kosttillskotten ofta innebär för de biokemiska processerna.
Får du reaktioner på även i små doser av en viss produkt bör du dock undvika den tills vi har vår nästa uppföljning.
12. Var kan jag köpa kosttillskotten? Rabattkod?
Du är fri att köpa kosttillskott var du vill. Jag har dock avtal med två av landets mest välsorterade hälsokostbutiker, vilket ger dig fina förmåner:
Gryningen: Handlar du på Folkungatan 68 på Medborgarplatsen så anger du MMarcus i kassan för att få 10 % rabatt på ditt köp av kosttillskott (gäller ej övrigt sortiment). Handlar du på gryningen.eu anger du koden MMarcus10 som ger dig 10 % rabatt på hela sortimentet i webbutiken.
Lifelands webshop: Handlar du på lifeland.se anger du Marcus7 så får du 7 % rabatt.
13. Jag tycker att koständringen känns för svår. Vad kan jag göra?
Känns det överväldigande att göra stora förändringar med detsamma, är det inga problem att göra en förändring i taget.
En bra start är att ändra frukosten först och sedan mellanmålen (då de oftast innehåller utmanande livsmedel ur ett hälsoperspektiv).
Sedan kanske middagen kan stå på tur och näst efter det kan restauranglunchen bytas ut mot matlåda (som kan vara resterna från gårdagens middag). De råd du fått av mig kanske inte passar dig perfekt, men se dem som en grund som vi tillsammans kan arbeta vidare på.
När vi följer upp och går igenom din hälsa, går vi även igenom hur du upplever att kosten fungerat. Tillsammans finslipar vi dina kostråd så att de blir så bra och hållbara som möjligt för dig.
14. Jag kommer inte ihåg allt du sade om kosten. Var kan jag hitta mer information?
Artiklarna: Varför vi behöver nya kostråd och En guide till din kostomställning tar upp mycket av det jag berättat muntligt, men är mer djupgående. Via länkarna kan du fördjupa dina kunskaper ytterligare, vilket gör att du snabbare kan uppnå de resultat du önskar. Ju mer kunskap du har, desto större chans till motivation och framgång.
Informationen i artiklarna är generell och kan innehålla livsmedel som du fått rådet att undvika av mig i ditt individuella behandlingsförslag.
15. Jag tycker att koständringen känns för svår. Vad kan jag göra?
För att må så bra som möjligt och undvika att gamla eller nya symptom uppstår är det bra om du ser kostråden som en långsiktig livsstilsförändring i stället för en kur. Känns det överväldigande att göra stora förändringar med detsamma, kan du göra en förändring i taget.
Gå i så fall hellre långsammare framåt för att få ett hållbarare resultat.
En bra start är att ändra frukosten först och sedan mellanmålen (då de oftast innehåller utmanande livsmedel ur ett hälsoperspektiv).
Sedan kan middagen stå på tur och näst efter det kan restauranglunchen bytas ut mot matlåda (som kan vara resterna från gårdagens middag).
Vid vår nästa uppföljning gör vi om planen tillsammans så att den passar bättre för dig om det ändå inte fungerat.
16. Frågor mellan våra möten
Fri rådgivning mellan sessionerna ingår inte i priset du betalt, men om du mår sämre pga de råd du fått av mig, trots att du följt råden i den här artiklen och det är flera veckor kvar till vår nästa uppföljning är det bra om du kontaktar mig så att jag kan hjälpa dig att komma vidare så snart som möjligt. Det kostar dig inget extra.
Kontakta mig i så fall på madeleinemarcus@outlook.com. Nya frågor tar vi däremot upp under vårt nästa möte.
Varma lyckönskningar!
Madeleine
Sidan är uppdaterad 240915