Hur mycket D vitamin ska man ta egentligen?
Framåt december brukar D-vitaminnivåerna i blodet börja dala, även om man har solat enligt konstens alla regler under sommaren.
Stort inflytande
D-vitamin har ca 600 kända funktioner och påverkar runt 2000 olika gener i kroppen.
Det fungerar dessutom som ett hormon och samverkar med andra hormoner.
Bland annat är D-vitamin viktigt för skelett, muskler, hjärtkärlhälsa, insulinkänslighet och immunförsvar.
Trots detta testar man sällan nivåerna inom vården.
Ett känt samband med D-vitaminbrist är rakitis (mjukt och deformerat skelett).
Men innan det går så långt kan brist öka risken för:
- Trötthet.
- Benskörhet.
- Muskelsvaghet.
- Psykisk ohälsa.
- Demens.
- Infektionskänslighet.
- Högt blodtryck.
- Blodpropp.
- Autoimmun sjukdom.
Faktorer som kan ökar risken för låga D-vitaminnivåer:
Faktorer som kan ökar risken för låga D-vitaminnivåer: |
- Bo i Sverige.
- Mörk hy.
- Heltäckande klädsel.
- Övervikt.
- Ålder över 75.
- Crohns sjukdom.
- Läkemedel som kortikosteroider, antiepileptika, statiner, sömnmedel, östrogen och laxermedel.
- För låg exponering i solen under klar himmel mitt på dagen med bar hud utan solskyddsmedel under maj-september.
Vad är optimal D-vitaminnivå i blodet?
De flesta i vårt land brukar må bra av att ta ett D-vitamintillskott under vinterhalvåret.
Frågan är bara hur mycket man behöver ta?
Bäst är att göra ett D vitamintest som heter S-25-OH, vilket speglar statusen bra.
(Observera att du inte ska ta något biotintillskott/ B7 veckan innan provtagningen).
Optimala blodnivåer har ansetts ligga runt 75–175 nmol/L.
Samma dos passar inte alla
Enligt min erfarenhet uppnår många optimala blodnivåer av en dagsdos om 4000-5000 IE under vinterhalvåret.
Men vissa uppnår detta redan av 2000 IE/dag och ett mindre antal får till och med för höga blodvärden av doser omkring 1000 IE/dag.
Andra näringsämnen påverkar hur D-vitamin utnyttjas i kroppen
D-vitamin samverkar med många andra näringsämnen, som selen, kalcium, magnesium, kalium, fosfor, natrium och vitamin A, B12 och K2.
Ett exempel är att låga nivåer av K2 förändrar D-vitaminets funktion och att man tål D-vitamintillskott sämre.
När det kan bli giftigt
D-vitamin är fettlösligt och kan lagras i kroppen, vilket gör att det är toxiskt i för höga doser.
Vid sjukdomar som sarkoidos, hyperparatyreoidea (överaktiva bisköldkörtlar) och vissa typer av lymfom kan göra att D-vitamin lättare blir toxiskt. Särskilt om man tar högre doser under en längre tid.
Symptom på D-vitaminintoxikation kan vara:
- Huvudvärk.
- Illamående eller kräkningar.
- Diarré.
- Kramper.
- Aptitlöshet.
- Stroke.
- Polydipsi (överdriven törst).
- Hyperkalcemi, som i sin tur kan leda till njursten, njursvikt eller kalciuminlagring i hjärtat.
Därför är kvaliteten på D-vitamintillskott viktig
Det har hänt att man råkat ta mycket mer D-vitamin än man trott och blivit förgiftad, då produkten innehöll mycket högre doser än angivet.
Därför ska man vara noga med att de kosttillskott man köper, minst är av GMP-kvalitet, vilket står för god tillverkningssed och även används inom läkemedelsframställning.
Även certifieringar som NSF, TGA och HACCP är bra.
Mer kunskap och källhänvisning
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/fallbeskrivning/2015/06/d-vitaminforgiftning-av-preparat-kopt-pa-natet/
https://www.lakemedelsvarlden.se/maste-vaga-riskerna-mot-den-potentiella-nyttan/
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/endokrinologi/d-vitaminbrist/
Texten är huvudsakligen hämtad ur mitt nyhetbrev, Livstipset 231203