En liten guide till din kostomställning

Den här artikeln är främst riktad till dig som går under min behandling och vi har redan berört områdena i texten på olika sätt under din kostrådgivning.
Naturligtvis kan vem som helst ha nytta av det jag skrivit här, även om det saknas lite bakgrundsinformation för dig som inte träffat mig ännu.

Att ändra på kosten är oftast ingen lätt sak, framför allt av 4 anledningar:
1.       Det tar lite tid att lära om och ändra vanor – en praktisk fråga som är relativt lätt att lösa.
2.       Du kanske får abstinens av att utesluta vissa livsmedel – ett tufft, men övergående problem. 
3.       Du kan känna dig kritisk till att följa nya kostråd som går stick i stäv med det du fått lära dig. 
4.       Råden du fått kanske inte harmoniserar med den kosthållning du identifierat dig med och är stolt över att vara en del av.
 
Jag har full förståelse för allt detta! Jag har gått igenom alltihop själv och sett åtskilliga kunder göra detsamma. Med planering och ökad kunskap går det lättare! 

Våra vilda kroppar

I det vilda hade vi sannolikt inte tillgång till mat i en jämn ström hela dagarna och året om och har anpassats för detta. Men våra kroppar är fortfarande vilda, även om vi lever i moderna samhällen med oändlig tillgång till alla slags livsmedel (och högprocessade produkter som fabrikanterna tänkt att vi ska äta), dygnet runt.

Ibland hade vi mycket mat och kunde äta upp oss med bland annat solmogna vilda frukter och bär (som inte alls var så söta som dagens framodlade). Ibland behövde vi leva på våra fettdepåer. Och kroppen stärktes av variationen!
 
I dag lever vi så långt från naturen att det ibland kan vara svårt att förstå att pastan, rapsoljan, den vegetabiliska mjölken eller fruktossirapen är onaturliga. Det är ju saker som folk äter och dricker varje dag.

Börja med att ta kontroll

I början kräver varje förändring mer tid och engagemang. Det är mycket nytt att lära, men över tid blir även det nya till vardag och det är inte svårare att äta bra än dåligt. Kanske är det till och med tvärtom – bara du planerar.

Köp in de råvaror som du behöver, minst en dag innan, så att du alltid har rätt ingredienser hemma. 
Ta samtidigt bort alla olämpliga livsmedel från hemmet så att du slipper fundera över dem.

Planera och prioritera så att du hinner göra mat och matlådor. Då blir det lätt att äta rätt, du slipper gå hungrig och falla för frestelser som du som du senare ångrar. 

Ät och drick inte socker till frukost

Börja inte dagen med socker i form av gröt, bröd, yoghurt, müsli, granola, flingor, fruktjuice, havremjölk och mjölk. 
Svensk frukostmat har bara en fördel: Att den är tillräckligt god för att få ner tidigt på morgonen, även om du inte är hungrig. I övrigt ställer den bara till problem, både med din hälsa och dina ambitioner kring att lyckas med kosten resten av dagen eftersom du genast får ett instabilt blodsocker.

Dricker du kaffe, går det utmärkt att dricka det svart.
”Måste” du ha något i det för att få ner det: Överväg att sluta eller ta i lite smör, talg eller vispgrädde i stället.

Ät riktig mat - när du väl är hungrig

Ät bara när du är hungrig. Därför ska du vänta med frukosten tills du verkligen är det och då ska du äta riktig mat (typ: grönsaker, kött, fisk, fågel).
Är du inte sugen på riktig mat, är det troligen inte hunger du känner, utan något annat.
Det underlättar avsevärt att ha maten klar, för att kunna bara värma upp när det är dags att äta.
 
Se till att du blir riktigt mätt när du väl äter och säkra att dina måltider innehåller tillräckligt med fett och protein (utan att för den skull överdriva det)  så att du känner dig nöjd och har bra energi hela dagen. 
Skippa mellanmålen, men ät riktig mat så ofta du behöver.

Omställningsbesvär?

De flesta känner sig starkare, piggare och gladare redan efter en vecka med god, hemlagad, mättande och näringsrik mat. 
 
Är du van att äta mycket mjlökprodukter, gröt, bröd, pasta, ris, potatis, frukt och socker, kan kostomställningen vara utmanande den första tiden. Vanliga symptom är hunger, oro, nedstämdhet, trötthet, orkeslöshet och yrsel. 

Vanligaste orsakerna är: 
1. Att du har abstinensbesvär från socker, mejerier och spannmål.
2. Att vätskenivån i kroppen snabbt sjunker när kolhydratintaget och inflammationen minskar, vilket i sig leder till förändringar i saltbalans, blodtryck och mycket annat.
3. Att kroppen är van att få kontinuerliga påfyllningar av socker via kosten och inte hunnit ställa om till att använda fett som bränsle. 
4. Att du äter för proteinfattiga måltider. Prova dig fram för att se hur mycket du behöver äta för att må så bra som möjligt både för din vikt, energi, muskelstyrka, sömn och humör. 

Några lösningar på problemen är: 
1. Abstinens brukar ofta släppa inom några dagar. Det finns ingen genväg här. Det är bara att vänta ut. 
2. Det kan ta lite längre tid för hjärnans neurotransmittorer och dess receptorer att normaliseras från tidigare höga nivåer. Jag bet inte hur länge, men de som har haft det allra tuffast har behövt runt en månad på sig att hitta sin nya balans. 
3. Förlusten av salter och vätska kan delvis avhjälpas med att du är generös med oraffinerat havssalt i kosten och äter mer färska grönsaker. Behöver du, så lägg till lite kalium i början. Jag rekommenderar 1 kapsel av Thorne Potassium Citrate till varje måltid (ska alltid intas med mat).
4. De flesta har fått lära sig att hålla nere på kött, vilket ofta innebär att de äter för lite protein, även när de försöker äta mer av det. I början kan du dock behöva äta mer protein än vanligt, dels för att du troligen behöver det, dels för att det kommer att ta lite tid innan du hittar din egen balans mellan intaget av fett, protein och kolhydrater. 

Dr. Gabrielle Lyon (i videon nedan) är en av de mest välutbildade i världen inom kost och i synnerhet protein, talar om vikten av att vi äter tillräckligt med högkvalitativt protein och betonar att ju äldre vi blir, desto mer protein behöver vi äta för att inte tappa muskelmassa, hälsa och vitalitet.

Kött och klimat - hur går det ihop?

Klimatfrågan är väldigt populär, men också väldigt generaliserad, onyanserad och ensidig. Vill du fördjupa dig i klimatfrågan i relation till kosten, hittar du en bred och seriös inkörsport på Chris Kressers sida, där du även kan lyssna på en podd där han intervjuar Diana Rodgers som är aktuell med filmen och boken: Sacred Cow. 

Varmt lycka till! 

Sidan är uppdaterad 230125