Läsarfrågor

Har du frågor om hälsa, kost och näring? Då kanske du hittar ditt svar här.
För närvarande kan jag inte ta emot fler frågor, men har du hälsoproblem och vill få hjälp att lägga upp en individuellt anpassad behandling så hjälper jag dig gärna. För att få det behöver jag träffa dig minst en gång och få möjlighet att djupintervjua dig om din hälsa. Här kan du läsa om hur jag kan hjälpa dig.

 

Magknip

Hur lång tid tar matsmältningen för jordgubbar och hallon, tillsammans med lite grädde o mjölk?
Gjorde smoothies på 400g hallon 600g jordgubbar.
Oj, efter 3 timmar sa det pang med magknip och tömning!
Kan det stämma?

Svar:
Hej Ulrica,
Maten passerar normalt genom matsmältningskanalen mellan 18-24 timmar, men det finns något som kallas för den gastrokoliska reflexen, vilket innebär att när du äter mat, går det en signal till tarmen att vilja tömma sig snart efter, vilket innebär att om du äter 3 gånger per dag bör du även tömma tarmen lika ofta, men utan magknip eller känsla av att det är akut. I ditt fall låter det dock inte som det handlade om det, utan snarare om en allergisk reaktion, alternativt att du fått i dig något virus eller bakterie och att kroppen ville göra sig av med det så snart som möjligt.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Mitt hår har blivit så tunt och mjukt och nu tappar jag det också!

Hej! Jag är en kvinna på 60 år som har stora problem med håravfall sedan ett par år tillbaka. Det är hemskt! Håret har ändå blivit så tunt och mjukt med åren och så ska det ramla av också. Tunnast är det uppe på huvudet vid benan, inte tinningar eller bakhuvudet, men jag vet inte riktigt varifrån det faller. Jag har också bekymmer med bukfetma, ingen större övervikt i övrigt.

Livmodern är bortopererad, äggstockarna kvar. Jag har i många år ätit Remifemin mot svettningar och vallningar. Några år tog jag dubbel dos men nu känns det mycket bättre på den fronten så nu tar jag normal dos. Tar också multivitamin från Apoteket, Priorin och Viviscal för män (den för kvinnor är det järn i och då får jag ont i magen). Jag tar även Silica, Omega 3 och Imedeen. Ingenting hjälper!

Sedan ett par veckor tar jag wild jams i tablettform, men har inte märkt något ännu. Har läst om progesteronbrist och tänkte att det kunde vara värt ett försök.
Jag är frisk i övrigt, äter bra och är inte särskilt stressad heller. Vad kan jag göra? Finns det något jag inte tänker på? Ska jag prova progesteronkräm? Eller vad? Mycket tacksam för hjälp!

Med vänlig hälsning
Elisabeth 

Svar:
Hej Elisabeth!
Du nämner inte varför du låtit operera bort din livmoder. Om skälet till att detta gjordes berodde på kraftiga blödningar fanns redan då hormonella obalanser med trolig östrogendominans och obalans hos sköldkörtelhormonerna eller dess förmåga att verka i cellerna. Även svettningarna och bukfetman vittnar om hormonell obalans.

Att håret blir tunnare mitt på skalpen beror troligen på en ökning av ett ämne som heter DHT vilket räknas in bland de manliga könshormonerna och som bildas från ur testosteron. På den här kartan kan du se hur de olika steroidhormonerna omvandlas. Är detta fallet blir håret allt tunnare för att till slut sluta växa helt då hårrötterna slutligen dör. Det snabbaste sättet att få hjälp är att konsultera en kunnig näringsterapeut inom detta område då det uppenbarligen inte har räckt med att tillföra de viktigaste näringsämnena för att råda bot på håravfallet och det troligen finns en komplex hormonell bakomliggande problematik.

Jag kan och får inte ge dig skräddarsydda råd här på hemsidan utan att först ha gjort en fysisk undersökning och en djupare intervju kring din hälsa, men kan ge lite generella tips:
Eftersom du passerat klimakteriet och dessutom inte längre har någon livmoder kan du absolut använda bioidentiskt progesteron (jag utgår från att det är det du menar när du skriver progesteronkräm). Hur du doserar denna kan du läsa om här.

Viktiga näringsämnen för att stödja både hår och hormoner är zink, biotin, B12, folsyra, B6, jod, tyrosin, selen, magnesium och kanske även en låg dos av järn. Sågpalmsbär (andra namn är Serenoa serrulata och Saw palmetto) minskar ämnet DHT, liksom zink. Både Priorin och Viviscal innehåller hirsextrakt, vilket kan störa sköldkörtelhormonerna. Därför bör du undvika dessa produkter.  

Om dina celler inte kan tillgodogöra sig den aktiva formen av sköldkörtelhormon, behöver du troligen både järn- och B12-tillskott då kroppen får svårt att ta upp dessa ämnen. Därför ska du välja de mest biotillgängliga formerna av dessa ämnen. Lättupptagliga former av järn är järnpickolinat och järnbisglycinat. Lättupptagliga former av B12 är metylkobalamin och adenosylkobalamin. Här hittar du bra näringsprodukter från Thorne med riktigt hög kvalitet.

Efter klimakteriet ökar bukfettet i viss mån hos kvinnor, men detta går att påverka genom kost, näringstillskott och eventuell hormonbehandling. Det finns samband mellan bukfett, högt blodsocker eller insulinresistens, progesteronbrist och ett relativt högt testosteron. Här kan du läsa om hur du kan påverka detta i positiv riktning genom kosten.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine 

Candida, rapningar och gaser

Hej! Skriver till dig eftersom jag haft långvariga problem med min matsmältning. Det är i huvudsak gaser, som kommer ut i form av både pruttar och rapar. Har även varit/är lös i magen. Varit något bättre idag!

Har fått barn i sep 2012, haft väldigt stressigt och mått dåligt. Gått hos psykolog ang ångest och haft kontakt med läkare för mina magproblem.
Nu i juli gick jag till en kiropraktor som konstaterade att jag har candida, har varit inne på det själv men tänkt att det kanske ändå inte är det. Äter candidadiet sedan några veckor, plus dricker pau d arco te och tar grapefruktkärnextrakt. Tycker mina pruttar luktar mindre illa nu, däremot rapar jag fortfarande, har inte fått tillbaka min mens som varit borta sedan graviditeten. Ammar inte längre.

Gjorde ett saltsyra-test med bikarbonat och fick ingen reaktion i form av rap. Kan tillägga att jag tagit prover ang laktos, gluten och sköldkörtel. Blir snart tokig på detta rapande! Det som förutom gaser, tytt på candida är rinnande ögon och liksom revor i tungan plus att jag är väldigt trött om morgonen. Tungan har dock börjat bli finare nu. Vad är din tanke om detta? Tacksam för svar!
Hälsningar Linda 

Svar:
Hej Linda,
Det tar nästan ett år för tarmfloran att normaliseras efter en större obalans, även om symptomen kan minska eller upphöra redan efter några dagar eller veckor när man gör en kostförändring. Rapningarna beror troligen på obalans i tarmfloran, saltsyraproduktionen eller någon överkänslighetsreaktion (eller alla tre faktorerna om du har haft problemen under en längre tid). Läs gärna frågan och svaret med rubriken ”Min son kan inte äta normala portioner, mår illa och rapar mycket” nedanför den här frågan.

Det är bra att veta att din kropp kan reagera på gluten och laktos trots att testerna är negativa. Man kan reagera mjölkproteinet också. Sköldkörteltesterna som man gör i blodet kan ge fingervisning om hur det står till med sköldkörtelns hormonproduktion, men de är långt ifrån fullständiga och därför måste man ta hänsyn andra tecken i kroppen som symptom, kroppstemperatur och puls.

Om du har underfunktion hos sköldkörteln påverkas både saltsyraproduktion, bukspottkörtel och galla. Framförallt får kroppen svårt att omvandla blodsocker till energi i cellerna, vilket lätt leder till svampöverväxt och trötthet. Jag vet inte hur det är i just din situation, om det är så att din svampöveräxt beror på ökat intag av stärkelse eller socker eller om det är en konsekvens av sköldkörtelproblem, men jag vill ändå väcka tanken. Här kan du läsa lite mer om olika former av underaktivitet hos sköldkörteln.

Tröttheten på morgonen och ångesten kan bero på att dina binjurar inte insöndrar tillräckligt med kortisol. Läs mer om detta här.
I Energidagboken får du även ett bra verktyg för att hjälpa kroppen att återhämta sig från stress.

För att kunna svara säkrare på det behöver jag veta mycket mer om din hälsosituation, din kost och livssituation, men det är en jättebra början att du har påbörjat förändring med kosten. Jag vet inget om hur din candidadiet ser ut, men du bör räkna med att du behöver göra en permanent kostförändring med reducering av stärkelse och socker för att inte återfå problemen igen.
Med vänliga hälsningar,
Madeleine 

Min son kan inte äta normala portioner, mår illa och rapar mycket

Hej Madeleine!
Jag undrar om du möjligtvis har något svar på ett problem som min 18-årige son har.
Han har under ganska lång tid haft svårt att få i sig mycket mat. Han säger att efter några tuggor av maten så blir han illamående, det känns som att det "tar stopp" tycker han. Ibland kan det även bli så att han kräks upp maten (dock inte så ofta). Ofta kan han inte äta den mängd mat som jag äter, normalportion.

Han rapar mycket men säger att hans avföring är normal. Han har varit hos läkare som säger att han har en känslig mage och inte kan äta så mycket som han vill (han vill gå upp i vikt). Han har varit på gastrsoskopi som inte visade något fel. Han tränar och äter en del protein samt dricker mycket mjölk för att öka i vikt. Han är inte laktosintolerant, han har tagit prov.

Jag undrar om det kan vara så att han har för lite magsyra och eventuellt störd tarmflora? Eller kan han ha Helicobakter pylori? Men då ska man ju ta läkemedel som minskar magsäckens saltsyraproduktion...
Nu ska vi boka tid hos en specialist, men jag tänkte bara att du med din kunskap kanske har ett svar. Läkarna verkar inte ta hans problem på allvar. Han fick Omeprazol, men det hjälpte inte alls.

Mycket tacksam för svar!
Med vänlig hälsning
Maria

Svar:
Hej Maria,
Din son har troligen obalans både i tarmen och magsäcken och sannolikt både med låg saltsyraproduktion, tarmfloraobalans, slemhinnor och näringsupptag. Eftersom näringsupptaget är beroende av att bakteriefloran i tarmen är i balans har kosten stor betydelse.

Det är dessutom möjligt att han har Helicobacter pylori eller någon annan bakterie eller parasit i magsäcken, men rapningarna och kräkningarna kan också vara en överkänslighetsreaktion på något han äter.

Din son skulle behöva få hjälp att hitta de bakomliggande orsakerna, få ett specifikt behandlingsprogram för honom samt även få undervisning i hur matsmältningen fungerar och vad han kan göra själv för att påverka. Här i frågespalten får jag bara ge generella råd men vill din son få snabbare hjälp så är han varmt välkommen på en konsultation.

Även om laktosintolerans inte påvisats bör han undvika alla mejeriprodukter, samt alla former av vete, korn, råg, havre, soja och socker, då dessa livsmedel är kända för att skapa problem.

Undervikt kan bero på flera orsaker och matsmältningsproblem är ofta en viktig orsak. Under en behandling är det vanligt att man tappar ett par kilo första månaden, men sedan burkar det vända och vikten normaliseras. Här kan han läsa mer om hur matsmältningen fungerar och här om  läkande kost.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Jag sväller dag för dag

Hej.
Jag har alltid haft problem med min övervikt ända sen tidig skolålder. Nu är jag 45 år, väger 85 kg och är 166 cm lång. Jag känner mig så pluffsig, samlar vätska, känner att jag sväller dag för dag. Frustrationen ökar, ångest inför alla årstider om mina kläder ska sitta eller om jag får köpa ytterligare större storlek. Värst är övervikten på buken och kring bålen.
Jag har för några år sen testat att min kortisolnivå är för låg, har tidigare varit utbränd och har en tendens att stressa, svårt att varva ner och har höga krav på mig själv och andra.

Har nu köpt mig en progesteronkräm som jag smörjer mig med två gånger per dag, jag har dock inte testat mig ifall min progesteronproduktion är låg, men antar att jag har ett underskott. Sover bra, men magen känns alltjämt svullen, förutom på morgonen. Jag får halsbränna av vissa produkter som vete, fet mat och jordnötter.
Lider också av candidaöverskott samt är överkänslig mot kemikalier, ftalater osv. Måste tvätta nya kläder många ggr innan jag kan använda dem, får annars en metallisk smak i munnen, känner som om det ångar av kläderna, ögonen blir torra osv.

Jag har ingen sexlust, frusenhet, allmänt styv i kroppen, trött, hälarna blir fort trötta, torra slemhinnor, lätt irriterad, orkar inte med stora folkmassor, torr hårbotten. Har ibland huvudvärk över vänster öga, relaterar detta till min lever på nåt sätt. Jag har en cross trainer som jag använder flera gånger i veckan, tycker om att svettas men går inte ner i vikt, tvärtom. Känner mig så uppsvälld, som en elefant som bara blir större och större. Ingenting tycks hjälpa, LCHF fick mig att gå upp ytterligare i vikt, jag trivs bäst på vegetarisk kost samt fisk och kyckling. Kött, pizza och dylikt känns efteråt som om jag hade svalt en tegelsten, så det undviker jag.

Känns som om stressen kanske är det svåraste att få i balans, även om jag är mer observant på min kropp och vad den orkar nuförtiden. Jag har gett upp en hel del av mina krav, men har ibland svårt att släppa stress inför ekonomi, jobb osv.

Jag äter tryptofan, omega-3, B-vitaminer, magnesium, zink, selen dagligen samt progesteronet då förstås. Krämen har jag bara använt ca en vecka, inte märkt nåt ännu. 2006 gjordes en hysteroskopi på mig, livmoderslemhinnan var för tjock och brändes ner. Numera har jag knappt nån mens längre och känner att det inte borde vara så, mensen är regelbunden, kommer var 24:e dag.

Innan hade jag rikliga, långvariga, svåra menstruationer just innan ingreppet. Efter detta har allt ändrats, humör, kropp, svårighet att gå ner i vikt. Förrut kunde jag träna mer, äta mindre och gå ner i vikt, men nu hjälper inget!! Har dessutom ett starkt sötsug som gör att jag inte kan stå emot choklad speciellt.
Vet att detta är ett problem även för andra kvinnor, jag har väninnor och kunder som har liknande problem. Man känner sig ganska hjälplös ibland och vill bara dra sig undan folk.

Jag går regelbundet på diverse behandlingar hos en kinesiolog, fysioterapeut, akupunktör osv. Kanske jag borde söka hjälp för min stress?
Tacksam för all hjälp jag eventuellt kan få via dig.
Med vänlig hälsning,
Maria Nylund

Svar: 
Hej Maria!
Det låter som du har haft östrogendominans under en lång tid av ditt liv, vilket bland annat innebär att menscykeln blir för kort, mensen rikligare, sköldkörtelhormon störs och att du lättare går upp i vikt. Det är troligen mycket bra att du nu tar progesteronkrämen, såvida den är bioidentisk, vilket jag utgår från att den är.

Jag tror att du behöver stöd både för sköldkörtel, binjurar och hjärnans transmittorer. För att dessa ska kunna komma i balans behöver levern allt stöd den kan få. Kost och kosttillskott kan hjälpa dig en bit på vägen, men kanske behöver du även lägga till sköldkörtelhormon (främst sköldkörtelextrakt från gris) efter en tid med näringstillskott. Jag kan tyvärr inte ge dig skräddarsydda råd här, då jag vet för lite om din kropps förutsättningar utan att ha undersökt dig närmare, men jag kan ge lite generella råd.

Var mycket försiktig med intaget av fisk och skaldjur på grund av att de är så belastade av miljögifter.
Troligen mår din kropp bäst på raw food (rå vegankost) där gröna drinkar får inga dagligen så att du får tillgång till aminosyrorna i det bladgröna, samt att du begränsar intaget av frukt och nötter.

I dag lever vi i en cocktail av kemikalier och ingen vet egentligen hur de påverkar våra kroppar. Många kemikalier är hormonstörande och kvinnor verkar vara känsligare än män, kanske för att vi har större andel fett i kroppen, vari kemikalier ofta lagras. Välj därför alltid ekologiska alternativ när det gäller allt i din omgivning textilier, inredning, hygienartiklar, rengöringsmedel m.m.. Rena ditt vatten, även duschvattnet. Köp begagnade möbler och textilier om du inte kan köpa ekologiska och låt all ny elektronik stå påslagna i ett eget, väl ventilerat, men avskilt rum ett par månader innan du börjar använda dem och undvik plaster så långt det går.

Livsmedel som stödjer levern kan vara gurkmeja, koriander, kronärtskocka, älggräs och maskros. Jod och tyrosin stödjer sköldkörtel och binjurar, vilka du troligen skulle må bra av att ta som tillskott på förmiddagen.

Vitamin B6 i högre dos stödjer progesteronomsättningen, liksom magnesium och zink (som du ju redan tar). Undvik chokladen, då den innehåller mycket koppar och sojalecitin, vilka späder på de hormonella obalanserna. Troligen minskar chokladsuget när du tar tyrosin, då det stödjer dopamin och serotonin i hjärnan. Magnesiumbrist kan ge ökat sug efter kakao, ock kan tas i mycket hög dos utan fara, så se till att du får i dig minst 500 mg/dag, gärna på kvällen. Magnesium stödjer även både dopaminet och binjurefunktionen. Tillskott av vitamin B5 och C vitamin i högre dos på morgonen och tidiga eftermiddagen (ej kvällstid) ger också bra stöd för binjurarna och verkar uppiggande.

Långvarig stress är boven till de flesta hälsoproblem, då den förändrar kroppens biokemi avsevärt i negativ bemärkelse, så alla verktyg du kan få för att minska på stress är absolut välkomna!
Med vänliga hälsningar,
Madeleine 

Jag har zinkbrist. Vilket zink ska jag välja?

Hej!
Jag har svårt att få upp zinkvärdet till godkänt värde.
Jag har prövat många knep och tabletter men jag tillhör den typen att jag är överkänslig för något ämne.Jag kan inte heller kombinera med B-komplett (med de flesta B-vitaminerna), för då får jag värmevallningar. Däremot går det går bra med folsyra, B6, B12, C-vitamin, Q10 och D-vitamin. Jag har också ordinerats Solvezink av läkare, men fick huvudvärk av detta.
Vad ska jag göra nu? Jag har Glaucom sedan födseln, men nu på sistone märks att synen blir lite mer begränsad än vanligt.
Så jag undrar: Kan jag pröva Lamberts Zinkatest, att ta en tesked om dagen (15 mg) eller G-vita Zink och C-vitamin, en tablett (25mg zink och 200 mg C-vitamin). Eller båda delarna? Om det här räcker för att nå högre upp i värde?
Tack för att man får fråga här!
Med vänlig hälsning, Ingrid

Svar: 
Hej Ingrid!
Lamberts Zincatest innehåller zinksulfat, vilket inte är så lättupptagligt, men kan användas som en screeningtest för att utvärdera eventuell zinkbrist med (dock är det bra att veta att detta test inte helt tillförlitligt). Även Solvezink är zinksulfat.  
Jag kan inte hitta G-vita zink när jag googlar på det på internet, så detta preparat kan jag tyvärr inte uttala mig om.
Det mest lättupptagliga zinket är i pikolinatform. Thorne Research har en produkt som heter Dbl Zinc Piccolinate. Vill du köpa den på nätet så finns den bland annat här.
Dosera 60 mg per dag de första 2 månaderna och därefter 30 mg per dag. 30 mg är en säker dos som kan användas under lång tid.
Ta dem gärna till middagsmålet för att undvika eventuellt illamående.
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Hej
Har graviditetsönskan och efter blodprovsanalys visats ha låg nivå av östradiol. Finns det något sätt att hjälpa upp östradiolnivån genom kost?
Tips o hjälp önskas....
Tack.

Svar:
Hej Cecilia,
De hormonvärden som är verkligt intressanta vid en mätning är de fria hormonerna. Det vill säga, de hormoner som kroppen kan komma att använda sig av. Steroidhormoner som östradiol är bundna i blodet till 96 %, vilket innebär att de inte är biologiskt aktiva. För att få en mer komplett bild av din hormonstatus bör du testa dina hormoner genom salivtest och då även som minimum testa progesteron, DHEA och testosteron, då dessa hormoner är föregångare till östradiolet. Att enbart analysera östradiol i blod ger därför en mycket begränsad information över din hormonella situation. Det är avsevärt vanligare att fertilitetsproblem beror på ett lågt progesteron, men hur detta ser ut i ditt fall vet vi inget om för närvarande. Jag rekommenderar att du konsulterar en näringsterapeut för att kartlägga hur just din situation ser ut.

Generellt bör du äta en så naturlig (ekologiska råvaror som inte upphettats eller framställts i fabriker) som bara är möjligt, då man vet att många kemikalier stör våra hormoner. Låt dig inspireras av raw food. Undvik sojaprodukter och naturläkemedel som är framtagna för kvinnor med hormonell obalans, då dessa ofta fäster på östrogenreceptorerna och på så vis blockerar ditt eget östrogen. Avstå även mejeriprodukter helt och ät en övervägande växtbaserad kost så minskar risken att du får i dig hormonrester eller hormonstörande ämnen.

Rena ditt dricksvatten med en extra vattenrenare om du har kommunalt vatten, då man vet att vattenreningsverken inte klarar av att rena läkemedelsrester fullt ut.
Längre ner i spalten om Läsarfrågor hittar du även fler råd om hormonbalans fertilitet, kost och kosttillskott.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Vad kan jag göra i stället för livslång behandling med Omeprazol?

Jag besökte vårdcentral/läkare i maj p.g.a. bröstsmärta och trötthet. Smärtan var då episodisk, efter ett mönster: pigg och smärtfri på morgonen, några helt bra timmar på förmiddagen, mitt på dagen ökande smärta och trötthet. På kvällen bättre igen, efter en stunds vila.
Anfallen började i februari, efter en vinterkräksjuka. Jag trodde det rörde sig om något slags eftertillstånd.
Jag blev remitterad till gastroskopi. Läkarens besked: "Du har en liten inflammation i matstrupen. Jag har skrivit ut medicin, du skall stå på den här i fortsättningen." Alltså livslång behandling. Medicinen visade sig vara 40mg Omeprazol/dygn.

Från dag ett ökade smärtan. Från att bara haft episodisk smärta efter visst mönster, hade jag på 11:e dagen smärta dygnet runt. Så svår att jag blev "dimmig". Jag fick också halsbränna - det hade jag inte tidigare, även om läkaren trodde att jag hade halsbränna, vilket jag alltså inte upplevde själv.

Det gick inte nå remitterande läkare (8 veckors väntetid på vc och jourtid ville jag inte ha). Jag slutade med Omeprazol. Paradoxalt nog känner jag mig bättre nu, efter 2 dagar.

Jag skulle vilja ha tips på "läkande mat" - jag vill nog inte stå på Omeprazol livet ut, ens med minskad dos. Orsak: jag är en äldre kvinna (65, heltidsarbetande). Den här medicinen kan ju på sikt orsaka benskörhet, B12 brist samt magnesiumbrist. Tillstånd som jag inte vill ådra mig.
Jag har bra blodsocker- och kolesterolvärden, övervikt 13 kg, laktovegetarian.
På grund av en period med höga blodsockervärden (6.6) äter jag inte frukt, däremot lite bär som tranbär, blåbär och hallon. Jag dricker inte mjölk. Jag har märkt att jag blir sämre av mejeriprodukter (!) så jag har trappat ner mitt "kesoberoende" som jag skämtsamt kallar det. Keso naturell mini = bekvämt mellanmål när man inte har tid att äta en måltid.

Jag skall också trappa ner arbetet, jag tror t.ex. att stressen och oregelbundna arbetstider har bidragit till att jag inte går ner i vikt hur mycket jag än anstränger mig.

Med vänlig hälsning
Lisa

Svar: 
Hej Lisa,
På din berättelse låter det som att din tarmflora blev störd efter vinterkräksjukan och därefter inte återställt sig.
Protonpumpshämmande läkemedel som Omeprazol minskar ner saltsyraproduktionen i magsäcken, vilket leder till en rad näringsbrister (framförallt järn, B12, folsyra) på sikt och bidrar även till att du får en ännu mer störd tarmflora och att slemhinnan i magtarmkanalen blir för genomsläpplig, vilket i sin tur kan leda till en rad nya hälsoproblem.

En störd tarmflora i sin tur påverkar näringsupptag och avgiftning i negativ bemärkelse. Det krävs att du har tillräckligt med saltsyra i magsäcken för att övre och nedre magmun ska få signaler att sluta tätt. I annat fall kan läckage uppstå och ge symtom som halsbränna, sura uppstötningar eller smärta vid solarplexustrakten. I ditt fall verkar det som att Omeprazolen bidrog till just detta. Mejeriprodukterna stör också saltsyraproduktionen, vilket förklarar varför du blir sämre av dessa.

Här kan du läsa en utförligare artikel som jag har skrivit om det som sker i matsmältningskanalen för att förstå de olika sambanden och här har jag skrivit om bra kost för matsmältningen och tarmfloran som du bör fungera för dig.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine 

Hur behandla candida utan att utesluta vissa livsmedel?

Hej.
Jag har sedan 11 år tillbaka kämpat med återkommande, vad jag kallat, candidainfektioner.
Jag har ätit stränga dieter och uteslutit mat vilket lett till ett destruktivt kontrollerande som till slut inte gick att hantera. Jag har nu fått hjälp med mitt disfunktionella förhållande till mat, vilket inneburit att jag måste äta allt.

Problemen är då tillbaka som ett brev på posten:
Klåda och "mjäll" i hårbotten, svampangrepp på min lilltå, klåda på benen, i ögonen och i underlivet.
Jag får panik på detta, - ska jag bara inte kunna äta som alla andra människor utan dessa komplikationer. Mest av allt reagerar nog min kropp på frukt. Vad kan jag göra? Min mentala status, med tidigare depression och ätstörningar gör att jag inte orkar med fler dieter och strikta kostråd.

Självklart kan jag hålla mig ifrån frukt och sötsaker, men det känns bara konstigt, som om det skulle kunna finnas någon annan lösning. 3 dagar på raken med 1-2 frukter om dagen, gjorde att kroppen slog bakut.
Har du några råd att ge mig?
Med vänlig hälsning Cathrin



Svar:
Hej Cathrin,
I mitt svar här utgår jag från att det inte handlar om allergiska reaktioner mot vissa livsmedel. 
Olika människor bryter ner olika livsmedel olika bra. För din del verkar det vara svårt att bryta ner kolhydrater och kanske framförallt fruktos. De livsmedel som våra kroppar inte bryter ned, bryter mikroorganismerna i våra tarmar ned åt oss, såsom bakterier och olika jästsvampar, exempelvis Candida Albicans. 

Har man redan obalans i tarmfloran och svampöverväxt ökar ofta även suget efter det söta, då svampen vill ha mer mat. Svampen producerar även en rad neurotoxiska ämnen, varav alkohol är en, som i sin tur påverkar hjärnan i negativ bemärkelse, men också bidrar till att kvarhålla begär efter sött. Allt detta känner du troligen redan till.

Jag förstår problematiken med kosten, men du kan gå runt problemet genom att hjälpa dig själv på alla andra plan i första hand, för att vid ett senare tillfälle kunna ändra kosten utan att få ätstörningar igen.

Du kan få bra mentala verktyg genom NLP, hypnos och mental programmering. Bry dig inte om, om du inte får resultat direkt eller att det går långsamt framåt. Ta kontakt med en terapeut som kan ge dig hemövningar som du kan göra flera gånger i veckan, exempelvis genom en mp3 inspelning.

Gällande kosten kan du i stället för att ta bort livsmedel, tillföra de som är bra för din tarmflora. Se till att du får i dig mycket klorofyll varje dag, gärna genom att mixa gröna blad till gröna drinkar. Ett enkelt recept kan se ut så här: 80 gram gröna ekologiska blad, ½ morot, eventuellt ½ avokado, 2-3 dl vatten. Smaksätt med ½ skalad citron eller lime, alternativt en bit färsk ingefära. Mixa allt till en slät dryck.

De gröna bladen kan bestå av sallader med tillägg av exempelvis lite ruccola, kirskål, maskrosblad, grönkål eller endiv. Experimentera och prova dig fram.

Alla bladen är bittra och bitterämnena är bra för tarmfloran och mot svampöverväxt. Är du inte van att dricka gröna drinkar rekommenderar jag att du endast gör en liten sats (tex 2 dl) och sakta ökar. Skälet till det är att man annars lätt får avsmak och slutar. Det går att spara drinken i kylen 2 dagar, men den är godast när den är nygjord. Ju äldre den blir, desto tydligare framträder bitterämnena. De gröna drinkarna har en fantastisk effekt mot sötsug också.

Före eller mellan måltiderna kan du dricka äppelcidervinägervatten eller citronvatten. Även detta är bra för tarmfloran och blodsockret. Allt som är bra för ditt blodsocker minskar risken för ätstörningar och svampöverväxt.

Du kan även ta kosttillskott för att minska på svampöverväxt och stödja tarmfloran.
Lämpliga örter att inta dagligen kan vara:
- Ringblomma, trollhassel, mahonia, andrographis (milt stoppande)
- Maskros, kronärtskocka, krusskräppa (milt laxerande)
- Gentiana, vattenklöver, älggräs, pau ´d arco (neutrala)

Växla mellan olika örter så att kroppen inte blir överkänslig mot dem.

Tillför även biotin. Thorne och Solgar har biotin utan sötningsmedel. Dosera ca 4000 mcg dagligen.

Om du inte blir sämre av syrade grönsaker är detta också mycket bra för tarmfloran. Observera att om nivån av svampöverväxt är hög i tarmen, finns det risk att dessa äter laktobacillerna du tillför i de syrade grönsakerna, vilket kan förvärra symptomen. Ofta kan man tåla syrade grönsaker bättre efter ett par månaders behandling med bittra örter och biotin.

Utvärtes kan du skölja hårbotten i sista sköljningen vid hårtvätt med äppelcidervinägervatten. Dosera 1 msk till ½ liter vatten.
Har du badkar kan du med fördel ha i 1 dl äppelcidervinäger till ett bad.

Du kan smörja huden med kallpressad kokosnötolja, vilken milt motverkar svamp och förhoppningsvis lindrar klådan. Det går även att använda kokosolja i underlivet. 

Du kan med fördel även tvätta huden med kokosolja eller olivolja i stället för tvål. Undvik att tillföra kemikalier på huden, vilka finns i de flesta hudvårdsprodukter. Jag vill gärna tipsa om riktigt bra produkter hos http://wlifestyleorganics.com . Där finns också rikligt med fakta om vad kemikalierna gör med våra kroppar.

Alla ingredienser ovan bör naturligtvis vara ekologiska.
Jag önskar dig varmt lycka till.
Madeleine 

Ångest och panik men hjälper 5-htp och progesteonkräm?

Är 47år, motionerar regelbundet/joggar och äter mkt bra, kött, ägg, frukt, grönt och fulkorn, inget kaffe eller alkohol, med tillskott av magnesium, omega-3, 5-htp, bioidentiskt progesteron, d-vitamin samt B-50. Har fått enorm ångest, oro, rädsla, panikattacker, värme i bröstet som strålar ut, sömnsvårigheter, svårt att tänka bakåt/framåt i tiden, skräck för ensamhet, att barnen ska växa upp.

 

Allt började våras när jag bytte arbete och sedan blev omplacerad pga av att arbetsplatsen stängdes, dvs jag fick byta jobb igen. Detta utlöste en stark stress hos mig och jag har mkt svårt att "bli mg själv igen". fick antidepressiva tabletter utskriva och blev väldig dålig med stor viktnedgång, ångest, panik, rastlöshet etc. Började med 5htp och blev bättre i 2 veckor men nu har panikattackerna och sömnlösheten börjat igen.
Har regelbunden mens. är det progesteronet eller behöver jag GABA tillskott. Är sjukskriven sedan 4 veckor.
MVH
Catrin

 

Svar:
Hej Catrin,

Ibland kan 5HTP skapa en ökad upplevelse av stress och ångest och det kan vara så som du skriver, att det är bra en tid, men inte senare. Du mår troligen bäst av att upphöra med 5HTP och i stället enbart ta tillskott som är lugnande. Du kan med fördel använda örten passiflora som ökar GABA och stödjer nervsystem och binjurefunktion. Dosera 20 droppar till frukost och lunch och 20 droppar inför läggdags. När ångesten lägger sig med tiden kan du minska dosen, för att sedan bara ha den tillhands vid behov. Örtspecialisten och Alpha Plus har bra tinkturer.

 

B-50 är bra, men troligen inte tillräcklig. Du kan med fördel välja ett högdoserat B-vitaminkomplex med extra mycket B6 i på morgonen. Till middag kan du med fördel välja ett högdoserat brett B-Complex. Thorne och Allvia har bra.

 

D3-vitaminintaget bör ligga runt 2000 IE, såvida du inte vet att du bör ta en annan dos.

Viktigast av allt vid stress och ångest är magnesium. Ta ca 400 mg, 2 gånger per dag. Great Earth och Holistic har magnesiumsorter som du kan ta i hög dos utan att bli för lös i magen.

 

Lägg även till zink, ca 30 mg till middag (såvida du inte vet att du bör ta mer av särskilda skäl).

Du kan även lägga till L-Teanin. Dosera 100 mg före frukost och 100 mg till lunch och 200 mg inför läggdags. Vanligtvis ligger kapslarna på 200 mg, så du får öppna och hälla ut halva kapselns innehåll i lite vätska när du ska ta den lägre dosen. När ångesten lägger sig kan du minska doserna, för att sedan bara ha det tillhands vid behov. Teanin omvandlas till GABA så GABA behöver inte tas separat.

 

Behöver du kan du under en kortare period lägga till ca 500 mg kalcium till natten. Det motverkar ångest och gör dig trött.

 

När kroppen lugnat ner sig kan du prova att lägga till 500 mg L-Tyrosin på förmiddagen. Den är mildare än 5HTP och stödjer bildandet av sköldkörtelhormon, binjurehormon och serotonin. Dock ger den energi, vilket oftast inte fungerar när kroppen befinner sig i så stark stress som din. Därför kommer denna in i först i ett senare skede när du känner dig lugnare.

 

Vet du om att du har låga progesteronvärden är det troligen lämpligt att du fortsätter med progesteronkrämen. Vet du inte hur dina värden ligger råder jag dig att inte ta den. Det vanligaste är dock att nivåerna är låga efter en period med stark stress, då kortisolet förbrukar en stor del av progesteronet. Zink, B6 och magnesium stödjer såväl kortisol- som progesteronbildning.

 

Gällande kosten bör du även undvika vete i alla former, även fullkorn. Jogging kan vara bra, men det kan även försätta kroppen i ännu mer stress. Känn efter vad som är rätt för dig. Promenader är annars ett bra alternativ. Klassisk musik lugnar nervsystemet och hjärnan. Har du möjlighet att jorda dig (nattetid, men kanske även dagtid) så kan det vara till stor hjälp. Googla på jordning så hittar du fler hemsidor och även boken: Att vara jordad. Du kan även ha stor nytta av att lära dig andas för att minimera stress i kroppen. Detta kan du få hjälp av inom yogan.

 

Du befinner dig i menopaus där dina hormoner går upp och ner och detta bidrar troligen också till att du är känsligare för stress än tidigare. Får du inte hjälp genom detta råder jag dig att du tar hjälp av en näringsterapeut som är kunnig inom detta område och som kan utvärdera och stödja din kropps funktioner på bästa vis.

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

Hårmineralanalys och hormonbalans

Hej! Hittat mycket bra att läsa här men inte fått svar på min oro.
Gjorde en hårmineralanalys för ett och ett halvt år sen, där efter ytterligare en för drygt ett år sen p.g.a. av min svåra PMS och tröga, gasiga mage m.m.
Den första visade väldigt höga kopparvärden, (stapeln fick ej plats på diagrammet) i förhållande till zink, vilket jag ser som förklaring. Hade även en del bly och uranium i kroppen och var en låg ämnesomsättare m.m.

Åt kuren med framför allt Adrekomp, Zmc-plus, Parapack, MinPlex B och saltsyra, Andra gången hade jag fått ner kopparn till hälften men stapeln är fortfarande utanför pappret och min ämnesomsättning blev snabb åt då den kuren fast med Sympack och Tymocomp. Tyckte jag mådde bättre av att äta Adrekompen, så efter avslutad kur kunde jag fortsätta med den om jag ville och även lite extra zink och magnesium.

Nu då efter ett år äter jag en vanlig multivitamin, zink 30mg, D-vitamin, Adrekomp låg dos, omega3, magnesium 300-400mg, probiotka och enzymer och ibland lite alger och greensprodukter.

Min oro är om jag ätit för mycket zink för länge? våga jag sluta då jag hade så stor obalans? Stör man ämnesomsättningen om man äter Adrekompen för länge? Hur får jag bort alla tungmetaller? Har inte råd med mer analyser och får ej klara svar av min terapeut.

Äter även Femalbalans sen många år, vet varken ut eller in om den funkar längre heller, Har fortfarande PMS med ångest, depression, utslag i ansiktet, svettas m.m. 2 veckor före mens, trög och orolig mage. Äter också minipiller. Även kommit bort från kemiska läkemedel sen flera år och är inte intresserad av dem mer.
Hoppas på lite bra rådgivning och tips.
MVH Lotta

 

Svar:
Hej Lotta,
De symptom du har med PMS, utslag och svettningar kan hänga samman med att ett högt östrogen i förhållande till progesteron. Detta kallas för östrogendominans och leder även till att du får ett högt koppar i förhållande till zink. Detta går åt båda hållen, så ett högt koppar i förhållande till zink leder också till östrogendominans.

Koppar är en giftig metall om den ansamlas i för hög mängd i kroppen och koppar belastar även levern och kan störa avgiftningsprocessen. Östrogenrester i dricksvatten och i kosten kan också leda till östrogendominans. Xenoöstrogener (giftiga ämnen som liknar östrogen och fäster på östrogenreceptorerna) i plaster, kemikalier och i vår mat likaså. Detta har blivit ett allt vanligare tillstånd, framförallt för kvinnor.

Koppar ansamlas gärna i kroppen om sköldkörtelhormonerna inte kan utnyttjas optimalt i cellerna, vilket leder till symptom på hypothyreos. Låga sköldkörtelhormonnivåer minskar också leverns förmåga att avgifta.

Skälet till att din ämnesomsättning gick upp så snabbt kan bero på att din kropp började avgifta tungmetaller, vilket leder till en ökad tillfällig stress. Du kan troligen fortsätta äta Adrekomp så länge du mår bra av denna. Adrekomp är mycket mild och tvingar inte binjurarna till stress, utan är bara ett stöd. Låt din känsla avgöra.

Gällande zinket så behöver du troligen ta zinktillskott under flera år. Det tar lång tid att få ner ett högt koppar och zink (tillsammans med magnesium) hör till de vanligaste mineralbristerna. En dos på ca 30 mg är oftast tillräcklig om man tar det under lång tid efter en kortare period med högre dos, men ofarlig.

Femalbalans har majs som bas. Majs hör till de vanligaste grödorna som är genmanipulerade, vilka skadar både kropp och natur. Kontrollera därför att denna produkt inte innehåller genmanipulerade organismer(GMO) innan du fortsätter med den. Minipiller stör din egen hormonbalans.

Näringsämnen som stödjer progesteronbildningen är B6, zink och magnesium. Dessa stödjer även binjurarna, vilket är bra för dig. Du kan även applicera wild yam gelé på huden 2 veckor i månaden.
Näringsämnen som stödjer sköldkörteln är zink, jod, tyrosin, selen och järn. Dessa stödjer även avgiftningen.
Klorofyll och nyttiga tarmbakterier har en naturlig avgiftande effekt på kroppen och är bra för tarmfloran.

Var noga med att omega 3-tillskottet verkligen är rent, då det kan vara en källa till kvicksilver och PCB. Välj en omega 3-produkt som inte är koncentrerad. Det ser annars ut som att du tar en ganska bra balans av näringstillskott.

Den behandling du hittills fått verkar enbart grunda sig på hårmineralanalyserna som du har gjort.

Analyser är värdefulla men aldrig fullständiga och det är inte säkert att fler analyser kommer att hjälpa dig ytterligare. Däremot kan du troligen få hjälp av en erfaren terapeut att lägga upp en mer skräddarsydd plan för dig, där man även tar hänsyn till aspekter som miljö, kost, stressfaktorer, hormonbalans, arv m.m.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Kalium, kramper och förkalkning

Jag har haft bukspottkörtelinflammation och konstaterad kaliumbrist - tar nu 2 tabletter kaliumklorid om 750 mg per dag men får fortfarande problem med att naglar blir spröda och spricker. Kan jag öka tillskottet av kalium eller kan det få andra oönskade följdverkningar? I samband med dessa problem fick jag också njurstensanfall och man har konstaterat en förhårdnad på binjuren men inte gått vidare.
Kan det ha orsakssammanhang? Andra problem som uppstått/ökat är kramper i speciellt låren efter golf - men först flera timmar efteråt. Kan även det ha sammanhang med övriga problem?
Mvh Lars

 

Svar:
Hej Lars,

Spröda naglar kan bero på flera andra brister, såsom låg saltsyra i magsäcken, zinkbrist eller brist på biotin.

Ett lågt kalium hänger ofta ihop med ett högt kalcium, då dessa två är antagonister. Om kalcium är högt, trycks kalium ner, och förkalkningar på oönskade ställen uppstår då lättare. Detta kan i sin tur leda till kramper och förhårdnader. Kramperna kan hänga samman med magnesiumbrist, vilken också sjunker om kalcium är för högt.

Magnesium är ofarligt att inta och troligen skulle du må bättre av det och de övriga mineralobalanserna får lättare att komma i balans med ett stöd av magnesium.

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

Lågt kalium i hårmineralanalys - är kalium säkert att ta som kosttillskott? 

Hej! Jag undrar om man kan ta extra kalium utan att det är någon fara. jag menar vitamintabletter - finns ju ofta kalium där, typ 100 - 300 mg per dag. Jag har hypothyreos o samlar lätt på mig vätska.
Jag gjorde en hårmineralanalys som bekräftade att jag inte hade så mkt kalium, men är det säkert för alla att ta sådana vitaminer?
Mvh Jenny

 

Svar:
Hej Jenny,

När man har hypotyreos går kalium ner och kalcium går upp i en hårmineralanalys. Detta beror mer på kroppens metabolism än på det vi äter.

 

Inget av de högkvalitativa multivitaminmineraltillskott jag känner till har ett högre värde av kalium än 90 mg och jag tror inte att det är säkert att ta mer än så utan att ha specifika skäl till det.

 

Har någon mycket smärtande mjölksyra i musklerna på grund av hypothyreos kan jag överväga att ordinera 35-90 mg kalium per dag en kortare tid tills den riktiga behandlingen av hypotyreosen har börjat ge effekt, men vanligtvis gör jag det inte, då det kan ha negativ effekt på hjärtat för vissa personer.

 

Säkrast är att tillföra kalium via kosten, då det samarbetar med andra näringsämnen på ett balanserat och säkert vis. Grönsaker är rika på kalium, men när vi kokar dem, fäller kaliumet ut i kokvattnet. Annars är kalium ett relativt lättupptagligt mineral som vi ganska enkelt kan få i oss tillräckligt av via kosten. Tar du kalium i form av kosttillskott ska du alltid ta det i samband med måltid för att skydda hjärtat. 

 

Generellt samlar man inte på sig vätska vid hypotyreos, men däremot gör man det lätt vid östrogendominans (som ofta går hand i hand med hypothyreosen hos kvinnor). För att minska vätskeansamlingen, och östrogendominansen, bör du undvika alla mejeriprodukter (utom smör). Ät måttligt av ekologiskt nötkött och lamm och undvik griskött helt och hållet. Viltkött är ok. Du kan äta ekologiskt uppfödd fågel, samt deras ägg, men välj bort de konventionellt uppfödda. Låt dina måltider domineras av färska grönsaker. Lägg till frön, bär, lite frukt och nötter och om magen tål, även lite baljväxter. Dock ej soja.

 

Det som du upplever som vätska kan vara mucin, som är ett slemämne som ofta ökar hos dem som har hypotyreos. Läs mer om detta här.

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

Kan jag ta Omeprazol tillsammans med D-vitamin?

Hej!
Jag tar Omeprazol på fastande mage varje morgon samt Holistic vitamin D i samband med kost.
Min fråga är om man kan kombinera detta?

 

Svar:
Hej Daniela,

Jag vet inte hur dessa krockar med varandra på morgonen, men däremot ser jag inga hinder att du tar Omeprazol på morgonen och D-vitamin på kvällen.


Däremot vill jag upplysa dig om att det kan vara skadligt är att ta Omeprazol under längre tid, då det minskar saltsyraproduktionen i magsäcken, vilket leder till sämre näringsupptag och sämre nedbrytning av maten du äter, samt på sikt bidrar till att orsaka en störd tarmflora, läckande tarm och allergier. Mer om detta kan du läsa här. Vill du få hjälp att långsiktigt stödja och balansera magsäck och matsmältning av en näringsterapeut hittar du sådana här: www.nmtf.se.

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

40 år och vill få ett sladdbarn

Hej och tack för en bra sida! Jag är 40 år fyllda och går i tankar om att skaffa ett sladdbarn, vilket inte visat sig vara gjort i en handvändning. Jag är väl medveten om att man närmar sig slutet av den biologiska klockan och har därför letat info kring alternativa metoder att boosta fertiliteten, men det är lätt att bli förvirrad! Har införskaffat agnus castus droppar, men läser även att rosenrot, bidrottninggele mm är bra. Nu vågar man ju inte kombinera olika preparat hur som helst, risk man ställer till mer trassel för kroppen än nödvändigt. Äter spirulina sedan länge (i tablform) samt multivitamin kvinna. Har du några förslag på vad och hur man bör äta eller kombinera preparat? Kan tillägga att jag har regelbundna cykler och inte särskilt mkt besvär m PMS och dylikt. Mycket tacksam för svar!

 

Svar:
Hej!
Jag rekommenderar att du tar hjälp av en näringsterapeut som hjälper dig att kartlägga din hormonella balans. Terapeuten kan sedan lägga upp en säker och effektiv behandlingsplan för att balansera dina hormoner och därmed optimera dina chanser att bli gravid. Detta kan görs med hjälp av kost, näringsämnen, örter och eventuellt bioidentiska hormoner eller körtelextrakt.

 

Det finns mycket bra och säkra salivtester som kan kartlägga balansen mellan dina olika steroidhormoner. De viktigaste hormonerna för dig att testa är kortisol, progesteron, DHEA, testosteron och östradiol. Salivtester är avsevärt säkrare än blodtester när det gäller steroidhormoner, då över 95 % av dessa hormoner är bundna och därmed inaktiva i blodet. Jag brukar anlita Labrix (www.labrix.com) för att utföra dessa tester.

 

Det är vanligt att progesteron är för lågt i förhållande till östradiol, men även vanligt att progesteron är lågt i sig självt. Om detta är fallet kan det bli svårare att bli gravid. Kända orsaker till dessa missförhållanden är xenoöstrogener (östrogenliknande ämnen i vår miljö som finns i exempelvis plaster och avgaser), östrogenrester från dricksvattnet, mejeriprodukter, konventionellt uppfödd fågel och kött m.m.

 

En annan vanlig orsak är att de aktiva sköldkörtelhormonnivåerna är för låga, vilket kan vara fallet utan att det visar sig i vanliga blodtester. Låga sköldkörtelhormonnivåer kan bero på flera faktorer som fluor eller andra giftiga ämnen, högt östrogen, lågt kortisol (pga. långvarig stress eller miljöfaktorer) m.m.

 

Troligen är det också klokt att stötta leverns funktion. En näringsterapeut tar hänsyn till dessa faktorer (och fler därtill) när han/hon lägger upp en plan för dig och dina behov, vilket kan leda till att du sparar mycket tid och öka dina chanser att bli gravid.
Här hittar du välutbildade terapeuter: www.nmtf.se.

 

Bland de viktigaste näringsämnena som troligen bör ingå i din behandlingsplan är:
- Pyridoxal 5´fosfat (den aktiva och mest lättupptagliga formen av B6)
- 5-Methyltertahydrofolat (den aktiva och mest lättupptagliga formen av folsyra)
- Organiskt selen
- Jod
- Zink
- Magnesium

 

Angus castus kan vara helt rätt för dig då den stödjer både sköldkörtelfunktion och progesteronbildning. Spirulina är rik på tyrosin och jod, vilket stödjer binjurar och sköldkörtel. Vill du i stället bara ta en multivitaminmineral för egenvård kan jag rekommendera Meta-Fem (från Thorne) som är av avsevärt högre kvalitet och i doser som är optimalare än den du tar just nu.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Bubblig mage och ångest

Hej,
jag har en fråga om min oroliga mage den är bubblig och jag rapar mycket har lite känningar på höger sida under revbensbågen och min avföring är gulbrun. kan nämna också att jag har mycket ångest och stress, äter Levaxin, Atenolol, Aerius och Omeprazol för sura uppstötningar.
Tacksam för svar.
Mvh Kristina


Svar:

Hej Kristina,

För att matsmältningen och näringsupptaget ska fungera optimalt behöver du ha en tillräcklig produktion av saltsyra i magsäcken. Saltsyran sänder signaler till bukspottkörtel och lever så att dessa utsöndrar matsmältningsenzym, bikarbonat och galla vid måltiderna.

 

När du äter Omeprazol, minskar produktionen av saltsyra i magsäcken, vilket orsakar nedsatt näringsupptag och sämre nedbrytning av maten, vilket i sin tur leder till näringsbrister, obalans i tarmfloran med gaser, uppkördhet och för genomsläpplig tarmslemhinna, som i sin tur kan leda till en rad andra problem i kroppen. Detta kan du läsa mer om här.

 

Orsaken till att du har sura uppstötningar kan vara att du har för låg saltsyra i magsäcken, vilket i sin tur kan bero på mikroorganismer (bakterier eller parasiter), men även på grund av att du har hypothyreos (underfunktion hos sköldkörteln som du tar Levaxin för).

 

Ångest kan orsakas av händelser i livet och ångestframkallande tankar, men vanligast är att det är en obalans mellan de olika transmittorsubtsanserna i hjärnan, vilka styr hur vi känner och fungerar. En annan orsak till ångest kan vara långvarig stress som har tröttat ut dina binjurar. En tredje orsak kan vara att produktionen av serotonin i tarmen har minskat på grund av långvariga matsmältningsproblem, vilket i sin tur påverkar hjärnans serotonin.

 

Ett för lågt serotonin påverkar även binjurarnas förmåga att insöndra kortisol, vilket kan leda till för låga kortisolnivåer, som i sin tur kan ge upphov till ångest och medföra att Levaxinet inte kan utnyttjas så bra i kroppen och att du trots att du tar Levaxin, lider av symptom på hypothyreos.

Ja, som du ser är det en komplex fråga och sannolikt spelar även andra faktorer som kost-, sömn- och motionsvanor, samt genetik, stress och miljö in.

 

Det viktigaste är dock att först och främst stödja magsäcken och tarmfloran och äta sådana livsmedel som ger din kropp de näringsämnen och fytokemikalier som den behöver, samt undvika de som skapar problem så att du inte längre behöver ta Omeprazol. Då kan din avföring normaliseras och din lever/galla kan fungera mer optimalt. Därefter kan man stödja din hormonella balans och andra fysiska problem/obalanser.

 

Om du själv inte har kunskaper inom näringsmedicin eller funktionsmedicin vill jag råda dig att kontakta sådan terapeut för professionell rådgivning så att du får ett för dig, skräddarsytt behandlingsprogram och anpassade kostråd till självläkning. Välutbildade terapeuter hittar du på www.nmtf.se.

Vill du boka tid hos mig kan du läsa mer här om hur jag arbetar och hur det går till.

Varma hälsningar,

Madeleine

Panikångest, stress, hypothyreos och antidepressiv medicin

Hej.

Jag undrar om du kan hjälpa mig att förstå vad det är jag har för problem. Jag misstänker själv att jag har utmattade binjurar och undrar då vad jag kan göra för att må bättre. Mina symptom är: hypotyreos (diagnostiserad nov-08 och äter nu 150 mg Levaxin), panikångest, oro, stressad, sömnproblem, magkatarr, oregelbunden mens, muskelspänningar. Jag upplever att vårdcentralen inte vill se et samband mellan mina symptom utan vill behandla allt var för sig. Det som är jobbigast för mig är min panikångest och där föreslår läkarna antidepressiva medel, något som skrämmer mig och som jag inte alls vill ta. Jag är en levnadsglad 3-barnsmor som varit med om lite för mycket stress under mitt liv och nu önskar jag få hjälpa min kropp att återhämta sig.
Är det magnesium, zink och c-vitamin som kan hjälpa mig och i så fall i vilken mängd?
Tacksam för svar och hjälp!
Katja

 

Svar:
Hej Katja,
Troligen kan du ta 1 gram C-vitamin till frukost och lunch utan risk, samt ca 30 mg zink till kvällen. Magnesium tas med fördel till kvällen. En dos på 300-400 mg är en låg och säker dos. Bäst hjälp får du dock om du konsulterar en näringsterapeut som är erfaren inom detta område och vet hur man lägger upp en plan för att stegvis öka ditt hormonella stöd samtidigt som du får stöd för lever, njurar och tarm. De olika hormonerna samverkar med varandra och kroppens körtel- och organsystem är beroende av en mängd olika näringsämnen för att fungera optimalt. Att bara ge antidepressiva läkemedel utan att först närmare ta reda på den bakomliggande orsaken till att man mår dåligt är tyvärr vanligt, men hjälper inte din kropp att återskapa balans.

 

Först behöver du bli närmare undersökt/intervjuad av en terapeut/kunnig person inom området där denne ser till kost, näringsintag, näringsbalans och livsstil för att se hur du kan stödja kroppen till hälsa den vägen. Panikångesten och de andra symtomen du beskriver tyder på att din kropp befinner sig i en stress som den inte klarar av att hantera. Flera symptom kan även bero på att Levaxinet inte kan metaboliseras optimalt i din kropp.

 

En näringsterapeut kan hjälpa dig att förstå hur situationen ser ut i ditt fall och lägga upp en lämplig plan för dig där det även ingår att optimera din kropps förmåga att utnyttja Levaxinet på bästa sätt. Några viktiga näringsämnen är zink, järn, magnesium, B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin, selen, tyrosin och eventuellt jod. Hur dessa ska användas i ditt fall vågar jag tyvärr inte råda om utan att veta mer om din hälsosituation.
Vill du boka en konsultation hos mig är du varmt välkommen. Andra välutbildade näringsterapeuter finner du här: www.nmtf.se.
Observera att olika terapeuter ofta har olika specialistområden, vilket kan vara bra att fråga om först.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Hashimotos och lågt S-Ferritin

Hej Madeleine,
Jag är en kvinna, 53 år, Hashimotos sedan 26 år.
Hypofysadenom som upptäcktes av en gynekolog -96, höga prolaktinvärden.
Var på vårdcentralen i förra veckan och bad om att få ta blodvärdet, eftersom jag läst om sambandet Hashimotos låga blodvärden.
S-Järn 11(9-34)
S-Ferritin 6(10-130)
B-12 343(150-800)
S-Folat 29(7-40)
Hur behandlar du låga järnvärden?
Vad jag läst kan järnmedicin, om den tas fel trigga en perniciös anemi?
Vänliga hälsningar,
Anna

 

Svar:
Hej Anna,

Perniciös anemi innebär ett lågt antal röda blodkroppar på grund av B12 eller folsyra (man kan inte säkert veta om det är B12 eller folsyra som brister då den ena kan dölja den andra bristen, dock är det troligast att det handlar om B12-brist) inte kunnat tas upp av blodcellen vid cellbildningen. Detta kan bero på otillräckligt intag, otillräckligt upptag eller tarmfloraobalans, då vissa nyttiga bakterier i vår tarm producerar alla
B-vitaminer.

 

Mätning av B12 och folat (=folsyra) i vanliga blodprover, så som du har gjort, är inte tillförlitligt och visar inte hur dina celler kunnat ta upp dessa, utan endast hur mycket B12 eller folat som cirkulerat i ditt blod vid blodprovsögonblicket.

 

Ferritinet kan variera på grund av olika orsaker och vara högt trots järnbrist i cellerna. Serumjärnet (S-järn) är ganska pålitligt när det gäller spegling av järnvärdet. Har man järnbrist i blodcellerna, blir dessa för små i storleken, men som kompensation släpper benmärgen ut fler röda blodkroppar ut i blodcirkulationen.
 

Hashimotos innebär inflammation i sköldkörteln tillsammans med underfunktion, vilket inflammation i sköldkörteln alltid leder till i slutänden eftersom sköldkörtelvävnaden successivt bryts ner av inflammationen.

 

Har du haft Hashimotos under så lång tid som 26 år, har du troligen en ganska låg sköldkörtelaktivitet. Om denna är låg, leder det till att saltsyraproduktionen sjunker i magsäcken och att ett ämne som kallas för den inre faktorn (intrinsic factor) därmed minskar.
Är den inre faktorn låg försvåras upptaget av B12 avsevärt och är saltsyran låg försämras mineralupptaget, särskilt järnupptaget. Förutom detta leder låg sköldkörtelfunktion till nedsatt nedbrytning och hantering av både fett, kolhydrater och protein, vilket i sin tur leder till tarmfloraobalans (tarmdysbios) och bidrar till läckande tarm – vilket i sin tur är den vanligaste orsaken till autoimmuna sjukdomar och inflammationssjukdomar.

 

Ett lågt järnvärde kan bero på flera olika orsaker. Dels kan det hänga samman med vilken kost du äter, hur bra du tar upp järnet. Kroniska inflammationer och bakterieöverväxter kan också vara orsak till att du har lågt järn, liksom förekomst av kvicksilver eller giftiga metaller i kroppen. Om din kropp inte kan producera tillräckligt med sköldkörtelhormon leder även detta till att din kropp får svårare att absorbera järn i cellerna. 

 

I och med att kroppen fungerar som en helhet och många faktorer är involverade kan jag inte säga hur jag skulle behandla ett lågt järn utan att göra en mer ingående undersökning så flera faktorer kan vara orsaken. 

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

Giftstruma (hyperthyreos)

Hej,

Jag har en fråga gällande giftstruma eller hypertyreos, dvs. motsatsen till en lågproducerande sköldkörtel. Har nyligen fått veta att jag har detta av min läkare, och snart kommer jag börja medicinera "vanlig" medicin. Jag skulle så gärna vilja veta om den information som står under Hypotyreos stämmer även för mig.

 

Annars vore det fint att veta vad som gäller för min diagnos, samt vilka matvaror jag ska äta/inte äta, hur jag kan stödja kroppen att sluta producera så mycket hormoner. Det är väldigt utmanande med all denna skakighet, hög puls, trötthet, darrighet och oro i systemet.

Varma hälsningar,
Kavina

 

Svar:

Hej Kavina,

Hyperthyreos kan vara ett allvarligt och livshotande tillstånd och ska behandlas av läkare om situationen är akut. Det finns olika metoder. Dels kan man hämma sköldkörtelhormonerna tillfälligt med medicin och dels kan man stråla eller operera sköldkörteln för en definitiv minskning. Får du medicin som tillfälligt minskar hormonnivåerna får du tid på dig att kunna läka de bakomliggande faktorerna.

 

Hyperthyreos är ofta kopplat till någon form av ökad stress, där även binjurarna är involverade med ökad insöndring av stresshormon. Stress kan utlösas av fysiska faktorer, miljöfaktorer, emotionella och mentala faktorer. Kroppen svarar likadant oberoende vilken typ av stress det handlar om.

 

Det är inte ovanligt att det ligger en inflammatorisk process bakom (ofta i själva sköldkörteln), vilket också ökar stresshormonerna och som i sin tur kan öka sköldkörtelhormonernas insöndring. Vid inflammation i sköldkörteln ökar hormonvärdena tillfälligt, då de frisätts i samband med att sköldkörteln successivt bryts ner. Med tiden, minskar sköldkörtelhormoninsöndringen då sköldkörteln blir allt mindre, men detta är inget du ska vänta på då det kan ta flera år.

 

Det finns ett starkt samband mellan glutenöverkänslighet och inflammation i sköldkörteln. Därför ska du helt undvika vete, råg och korn. Undvik även alla andra livsmedel som ger upphov till stress i kroppen, såsom koffein, alkohol, socker, stärkelserika livsmedel med snabb omsättning till blodsocker som mjöl av potatis, majs, ris, havre och bovete. Var måttlig med intaget av frukt. Ät enbart ekologiska livsmedel då främmande kemikalier stör kroppens funktioner. Är du blandkostare bör du undvika griskött och var måttlig med intaget av nötkött. Undvik även mejeriprodukter, då de är svårsmälta och kan ge upphov till inflammatoriska processer.

 

Ät gärna livsmedel som innehåller goitrogena ämnen (sköldkörtelhormonhämmande) som olika former av kål (brysselkål, broccoli, blomkål, grönkål m.fl.). Soja och jordnötter innehåller också goitrogena ämnen, men dessa ska du undvika av andra skäl. För att hjälpa kroppen så mycket som möjligt bör du äta en så naturlig kost som möjligt, dvs. rå.

 

Ibland kan samma näringsämnen (jod och tyrosin) behövas vid hyperthyreos som vid hypothyreos, men extra intag av dessa bör bevakas noga, då de också kan förvärra situationen.

Varma hälsningar,

Madeleine

ProgesterAll vid övergångsbesvär

Är 47 år och har kommit i övergångsåldern, tror jag. Jag känner mig allmänt irriterad, gråtfärdig, mens var 23 dag, svårt att koncentrera mig, blir röd i ansiktet.

Använder Remifemin och började med ProgesterAll i mars. Använder den morgon och kväll 2 veckor i månaden, känner lite bättring men inte fullt ut. Hur lång tid tar det innan jag märker av den?

Har fått lite nässelutslag där jag smörjer med den. Är det farligt? Har fått lite akne också. Tål jag inte krämen?
Ska jag prova att använda krämen 3 veckor i månaden med 1 veckas uppehåll?
Mvh Helene

 

Svar:
Hej Helene,

Du bör känna effekt av ProgesterAll inom ett par veckor (ofta märker man en skillnad redan efter en dag eller två). Det verkar som du reagerar på något i krämen. Det är troligen inte farligt, men innebär ändå en stress för kroppen. Acnen kan indikera att du tar för hög, eller för låg dos eller att progesteronet inte metaboliseras optimalt i levern. Jag tror inte att du bör ta krämen 3 veckor i månaden utefter de symptom du beskriver.

 

Du kan däremot stödja progesteronbildningen/funktionen med att inta extra B6, zink och magnesium.

Dina symptom tyder på du kan ha ett högt östrogen och/eller har problem med binjurefunktionen och troligen behöver din lever extra stöd.

 

Det bästa vore om du kunde göra analys på hur din hormonella situation ser ut. De bästa analyserna på steroidhormoner (där könshormonerna ingår) görs genom salivtester. Dessa kan utföras hemma och postas sedan till laboratoriet. Jag har goda erfarenheter av Labrix analyser.

Vill du testa dina hormoner rekommenderar jag att du gör följande tester:

- Kortisol (testas 4 gånger under ett dygn)

- DHEA

- Testosteron

- Estradiol

- Progesteron

 

Jag rekommenderar även att du konsulterar en läkare eller terapeut som är kunnig inom detta område som kan hjälpa dig att lägga upp ett program som är skräddarsytt efter dina behov.

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

Hårmineralanalys och kosttillskott

Hej!
Har gjort hårmineralanalys:
Har högt koppar i förhållande till zink - högt kalcium (jättehög stapel).
Högt natrium/kalium
Hög kalcium/kalium.
Låg natrium/magnesium.
Hög kalcium/magnesium
Giftiga metaller godtagbara gränser.
Beryllium 001.

Rekommenderas:
Parapack 2 ,2, 2
Adrekomp 2, 2, 2
Min plex B 2, 2, 2
Järnplus 0, 0, 1 (tar Hemofer istället)
ZMC plus 1, 1, 2
HCL plus 2, 2, 2
Vitamin E plus 1, 0 ,1

Har konstaterat mycket lågt S- Ferritin på vårdcentral samt järn i % samt hb 115
Bör jag inte ta mer järn, samt B 12 (finns ej med alls)?
Kan jag fortsätta ta tillskotten om jag blir gravid?
Mycket tidigt missfall juni 2011 samt nov 2011 - svaga positiva gravtest sedan missfall med mycket kraftig blödning och ont i ländrygg.

Några övriga råd? Aningen villrådig. När kan man prova att bli gravid igen - har precis börjat med tabletterna men har innan gått och fått örter från traditionell kinesik medicin som tog upp järnvärdena en bit men sedan dippade igen. B 2 brist? Varför ingår inget B12 alls?

Kan man bli yr vid uppstart av preparaten – tryck i huvudet och tunt näsrot – samt yrsel?

Har just nu en seg infektion - har varit kanonförkyld - efter det lätt ont i hals och kropp - bör man hoppa över kosttillskotten då- känner mig yr kan man göra det i början när man startar upp kuren (börjar på lägre dos).
Vänligen
Linda 38 år (barn 2000, 2004)


 

Svar:
Hej Linda,
När sköldkörtelhormonerna är låga eller inte kan användas fullt ut i kroppens celler, stiger kalcium och kalium går ner. Om det är så att du lider av hypothyreos (nedsatt produktion av sköldkörtelhormonet, thyroxin), eller hypothyreos typ II), oförmåga hos kroppen celler att få tillgång till, eller utnyttja sköldkörtelhormon trots att sköldkörteln producerar tillräckligt med thyroxin) blir det svårt för din kropps celler att absorbera både B12, folsyra och järn. Rekommendationerna i ditt analyssvar tyder på att man har tolkat att dina binjurar inte arbetar optimalt, vilket i sin tur påverkar sköldkörtelhormonerna också. Nedsatt sköldkörtelfunktion är en vanlig orsak till infertilitet, liksom ett lågt progesteron.

 

Rekommendationen i analyssvaret att ta ZMC plus indikerar att du har ett högt koppar i förhållande till zink, vilket påverkar förhållandet mellan östrogen och progesteron.
B6, magnesium och zink stödjer progesteronbildningen, men det är inte säkert att tillskott av dessa näringsämnen är tillräckligt för att progesteronet ska komma upp. Det kan ta lång tid att balansera dessa mineralbalanser och i och med att du är 38 år och vill ha barn är det kanske lämpligt för dig att tillföra bioidentiskt progesteron för att få ett effektivare stöd. Läs mer om detta här

 

Hårmineralanalyser kan ge mycket information, men likt alla andra analysmetoder, har även dessa sina begränsningar, vilket kan vara skälet till att exempelvis B12 inte tas med i programmet. 

 

Det program du står på är mycket intensivt och trots att du har trappat upp tillskotten i början kan symptom av olika slag uppstå och receptet kan behöva ändras. Därför vill jag i första hand råda dig att ta kontakt med den terapeut som förmedlat hårmineralanalysen till dig, då det är omöjligt att få en helhetsbild av din hälsosituation enbart med hjälp av de olika mineralvärdena i analyssvaret.

 

Överväg även att göra salivtester som bedömer steroidhormonerna: progesteron, estradiol, testosteron, DHEA och kortisol för att kunna få en mer direkt hjälp att balansera dina hormoner. Chansen är stor att de terapeuter som arbetar med dessa analyser, även har tillgång till den kunskap som är nödvändig för att hjälpa dig att stödja din kropp till en större hormonell balans.

 

I början av en näringsmedicinsk behandling börjar ofta toxiner att röra sig i kroppen. Detta kan vara orsaken till att du blir yr och får olika symptom. Programmet du står på stödjer inte lever och njurar nämnvärt, vilket du kanske behöver. Detta kan vara ett skäl till att du kan behöva minska på doserna av de tillskott du tar.

 

Sist, men inte minst vill jag råda dig att alltid lyssna till din kropps signaler. Mår du dåligt av att ta alla tillskotten, minska dosen eller överväg att göra uppehåll tills du fått råd om hur du bäst går vidare.
Kroppen reagerar olika i olika situationer. Det som var okej en period är kanske inte okej när omständigheterna förändrats.

 

Känner du ett större obehag av tillskotten när du är sjuk, behöver du kanske ändra intaget tills du känner dig bättre igen. Tyvärr kan jag inte svara på frågan om när det är lämpligt att försöka bli gravid igen. Men generellt skulle jag inte rekommendera det så länge du känner dig i obalans på grund av tillskotten.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Övergångsbesvär, sömnbesvär och symptom på hypothyreos trots Levaxin

Hej, jag undrar om du har några tips om vad jag skulle kunna må bättre av.
Jag opererade bort min sköldkörtel -97 (giftstruma) och äter 1,25 mikrogram Levaxin, men har en massa symptom kvar. Läkaren säger att proverna ser bra ut., men jag har sömnproblem, muskelvärk, viktuppgång trots mycket motion (spinning, cirketräning, power yoga och promenader), väldigt skört hår och håravfall.

Den senaste månade har jag också börjat få vallningar och svettningar på natten.
Jag har haft alla dessa problem sedan jag var ca 25 år och nu är jag 45 år.
Jag har provat allt möjligt för att må bättre, just nu provar jag Adrekomp i fall mina binjurar är svaga.
Eftersom jag börjat få övergångsbesvär så äter jag också Remifemin, men det verkar inte hjälpa.
Hälsningar Anneli.

 

Svar:

Hej Annelie,

Det låter som att du antingen inte har haft tillräckligt hög dos Levaxin, eller att kroppen inte kan använda det fullt ut. Man kan ha en funktionell hypothyreos som inte syns i blodproverna. Detta tillstånd är inte erkänt ännu inom svensk sjukvård, men kallas för hypothyreos typ II och inom alternativmedicinen har man behandlat detta tillstånd i över 2 decennier.

 

Om kroppens celler lider av underskott av sköldkörtelhormon, måste binjurarna kompensera för detta genom att arbeta hårdare, vilket kan trötta ut dem. Om kroppen befinner sig i ett tillstånd av hypothyreos leder detta lätt till näringsbrister. Kalcium går upp och kalium går ned, vilket leder till muskelvärk, mjölksyra och nedsatt upptag av järn, B12, folsyra. Vid hypothyreos får även svårare att omvandla mat till energi i cellerna och i stället lagras energin lättare i fettväven.

 

Du är 45 nu, vilket innebär att ditt östrogen troligen är ganska ostabilt innan klimakteriet inträder. Efter klimakteriet tar binjurarna över en stor del av östrogenproduktionen (en viss del bildas i fettväven) och bildar även en liten mängd progesteron. De symptom du beskriver som övergångsbesvär är troligen kopplat till uttröttade binjurar. Adrekomp och silverax (finns i Remifemin) kan ibland vara tillräckligt stöd för att få bort dessa symptom, om obalansen är mild, men de hjälper dig inte att förstå hur din kropp fungerar och hur du kan göra för att stödja den på bästa vis.

 

I ditt fall är dessa inte tillräckliga och därför är min rekommendation är att du konsulterar en kunnig näringsterapeut inom detta område, som kan undersöka dig för att få en bredare bild av din hälsa, hjälpa dig att förstå din kropps signaler och ge råd om hur du kan stödja den och även lägga upp ett skräddarsytt program, för att stödja dina hormoner och hela din kropp.

 

Många gånger kan en erfaren terapeut förstå hur situationen är genom symptomen och behandla utifrån detta, men det finns även tillförlitliga analyser som mäter kortisol, DHEA, progesteron, testosteron, de olika formerna av östrogen och sköldkörtelhormon och effektiva, men kroppsvänliga behandlingsmetoder.

 

Jag hjälper dig gärna att lägga upp en individuell plan, men vill du inte konsultera mig hittar du flera duktiga och välutbildade terapeuter här: www.nmtf.se

 

Läs gärna mitt svar gällande PCOS (under detta svar). Självhjälpsråden där är generella och kan därför tillämpas av de flesta kvinnor med hormonella problem och där förklarar jag även lite mer om hormonernas samspel och behov av näring.

Varma hälsningar,

Madeleine

PCOS

Hej!
Jag (25 år) lider av en kraftig hormonell obalans till följd av PCOS (inklusive insulinresistens, för högt östrogen i förhållande till progesteron, lite förhöjt testosteron och prolaktin), Hypothyreos och ett salivkortisoltest via Scandlab visade både för höga och låga värden av kortisol samt lågt DHEA.

Det enda läkemedel som jag tar är Levaxin för sköldkörteln, men märker ingen skillnad är fortfarande extremt trött och svullen. Vill inte ta syntetiska hormoner för att behandla PCOS, pga alla biverkningar. Tog tidigare Yasmin p-piller (för pcos) i flera år, vilket förmodligen var det som utlöste hypothyreos.


Det som oroar mig allra värst just nu är mitt håravfall vid hårfästet (pga förhöjda androgener). Har läst om diverse örter som har antiandrogen effekt och blockerar DHT, som t.ex. saw palmetto men jag är osäker på hur det påverkar kroppens egna förmåga att producera androgener/testosteron, när man slutar ta det?

Finns det något som är effektivt balanserar östrogen, progesteron, testosteron och prolaktin? Har tyvärr inte råd med en personlig konsultation, men hoppas att jag kan få några goda råd gällande mina problem.
Med vänlig hälsning Frida

 

Svar

Hej Frida,

Hormonerna fungerar som en finstämmig orkester, där alla instrument spelar en viktig roll och alla påverkar hur musikstycket kommer att låta. Man känner till en del av hormonernas flöde, men tyvärr långt ifrån allt.

Långvarig stress bidrar till binjureuttröttning och lågt serotonin. Det låga serotoninet bidrar även till att kortisolet inte får signal att släppas ut, samt bidrar till att både östrogen och sköldkörtelhormon blir mer svårtillgängliga för kroppens celler. När serotonin går ner går dopamin upp, vilket också kan bidra till lågt kortisol och högt blodsocker, som i sin tur ger högt insulin och i längden bidrar till insulinresistens.

Insulinresistens i sin tur hindrar progesteronet från att fungera optimalt.

 

Östrogen och progesteron samverkar med varandra, men är också antagonister till varandra. Ett högt östrogen i förhållande till progesteron kallas för östrogendominans. Orsakerna till att detta har uppstått kan vara flera, såsom ett högt koppar i förhållande till zink, nedsatt östrogenomsättning hos levern, nedsatt bildning av progesteron hos äggstockarna, hypothyreos m.m.

 

Östrogen är omvänt viktigt för kroppens serotonin- och kortisolinsöndring och viktigt för att kroppen ska kunna hantera stress. Dock binder ett för högt östrogen sköldkörtelhormon, vilket gör dessa mindre tillgängliga för cellerna. Levaxin innehåller thyroxin (T4), vilket huvudsakligen är ett lagringshormon och inte så biologiskt aktivt. För att detta hormon ska omvandlas till trijodthyronin (T3) fungera krävs bland annat selen, kortisol och väl fungerande lever och njurfunktion.

 

I dag påverkas våra kroppar av mer än 100 000 olika kemikalier. Hur dessa samverkar och påverkar våra hormoner har vi väldigt liten kunskap om. Dock vet man att vissa kemikalier är östrogenlika och därför påverkar eller stör vår hormonbalans till viss del. Det kan även finnas östrogenrester kommunalt dricksvatten, samt fluor som kan störa bildningen av sköldkörtelhormon och hypofysens funktion, som i sin tur är involverad i en mängd hormoner. Man vet även att PCB ansamlas i binjurarna och metaboliter som bildas vid nedbrytningen av PCB (vilken sker mycket långsamt) även bryter ned själva binjuren.

 

De allra flesta hälsoproblem är relaterade till kost, livsstil och miljö. Därför är den självklara utgångspunkten att göra så många förändringar som möjligt där i första hand. Dock är det inte säkert att det räcker, utan extra stöd kan behövas i form av näringstillskott, örter och hormoner.

 

Du kan underlätta leverns omsättning av östrogen och miljögifter på många vis. Välj ekologiska livsmedel, rena ditt dricksvatten och använd endast 100 % ekologiska hud och rengöringsprodukter.

För att bevara livskraft, enzymer och näringsämnen så mycket som möjligt ska du äta din kost så rå och färsk som möjligt. Sök mer information om detta genom att googla på "raw food", "levande föda" och "råkost".

 

Äter du animalier ska du tänka på att djurens hormonbalans, läkemedelsbehandling och kost, påverkar din kropps hormonbalans. Välj även här ekologiskt, samt vilt och undvik mejeriprodukter.

 

Soja innehåller ämnen som hämmar sköldkörtelhormonets funktion i kroppen (dessa ämnen kallas för goitrogena) och bör undvikas.Kålväxter innehåller också en viss mängd goitrogena ämnen, men stödjer samtidigt leverns avgiftning och metabolism av östrogen. Kokning och wokning minskar på dessa, men ger fortfarande hälsofördelar.

 

Balansera genom att äta mer alger för att tillgodose kroppens behov av jod, som är viktig för metabolismen av östrogen och sköldkörtelhormon (men undvik japanska alger på grund av kärnkraftsolyckan).

 

Undvik livsmedel som ris, säd, potatis, socker, alkohol, frukt, koffein, tein och majs, som alla påverkar ditt blodsocker negativt. Öka i stället grönsaker och frön, och lägg till nötter, bär, rotfrukter, vilt, lamm, ägg och fågel. Undvik plaster, aluminium och teflon i matlagning och matförvaring då dessa stör kroppens mineral- och hormonbalans.

 

Tillräckligt med sömn och motion (helst utomhus i dagsljus) balanserar blodsocker, kortisol och insulinmetabolismen. Minska på stressfaktorer såsom mental/känslomässig stress, elektromagnetiska fält, buller och livsmedel som stressar kroppen och minskar binjurarnas chanser till återhämtning, då de reagerar på all stress, oavsett form.

 

Stöd leverns avgiftning och östrogenmetabolism genom att tillföra maskros och kronärtskocka till din kost. Andra växter som stödjer leverns funktion är mariatistel, mahonia, blåbär, gurkmeja och krusskräppa.

Näringsämnen som är viktiga för lever-, blodsocker- och hormonbalans är methylkobalamin (aktiva formen av B12), methylfolate (aktiva formen av folsyra), pyridoxal 5´phosphate (aktiva formen av B6), pantetin (akvita formen av B5), magnesium, zink, krom, selen, jod (algerna) och tyrosin. 5-hydroxytryptofan (5HTP) kan också vara till hjälp för att få igång bildningen av kortisol och progesteron.

 

Örter som generellt stödjer hormonbalansen vid PCOS under menstruationscykelns första halva är silverax och dong quai. Under andra halvan kan örter som wild yam och sarsaparilla stödja. Agnus castus kan användas under hela menscykeln. Bockhornsklöver stödjer både östrogenmetabolism och blodsocker. Hur dessa örter påverkar kroppen i långa loppet känner jag dock ej till.

 

Troligen skulle du må bra av att tillföra bioidentiskt progesteron och under en tid, eventuellt binjureextrakt och/eller sköldkörtelextrakt. Dessa är dock mycket potenta och jag kan inte rekommendera att du tar dessa utan rådgivning av erfaren terapeut eller läkare.

 

Ett annat tips är att du går med i Mia Lundins forum och ställa frågor där angående hormoner, genom hennes hemsida: www.mialundin.se.

 

Det här blev ett betydligt längre svar än du bad om, men jag hoppas att det kan vara en starthjälp för dig och många andra läsare.

Varma hälsningar,

Madeleine

Får jag i mig för mycket tryptofan?

Hej ! Jag har under ett par månader intagit alger i tablettform - chlorella .
Såg för någon dag sen att den innehåller ett flertal aminosyror, därtill L-trypofan.
Har hört att det är viktigt att få i sig denna via kosten, men även att det är farligt att få för mycket.
Rent L-trypofan är ju läkemedelsklassat. Jag undrar om det kan orsaka några problem om man äter kosttillskott som alger och att man tillsammans med maten kan få i sig för mycket eller få konstiga biverkningar?
Behöver jag vara orolig?
Mvh Jenny

 

Svar

Hej Jenny.

Tryptofan är ingen farlig aminosyra i sig självt. Orsaken till att tryptofan är läkemedelsklassat är att en enda sändning vid ett tillfälle var förorenad (detta hände någon gång före 1989 och har aldrig hänt igen efter detta). Då passade man på att förbjuda det som kosttillskott, trots att det inte var tryptofanet i sig själv som var orsaken till kontamineringen.

 

Tryptofan är en naturlig aminosyra, som dels finns i mat vi äter och dels bildas i våra egna kroppar från bland annat vitamin aminosyrorna tryrosin och fenylalanin och vitamin B3. Har du brist på vitamin B3 kan trypofanet dessutom omvandlas till B3, vilket kan ge tryptofanbrist, med påföljande brist av serotonin (måbra-hormon och transmittorsubstans) och melatonin (sömnhormon). Tryptofan är också en mycket viktig aminosyra som medverkar i att motverka pms, sömnlöshet, sömnproblem, ångest, aggressivitet, smärta, restless legs, artrit, m.m.

 

Jag har inga siffror på hur mycket tryptofan som ingår i olika livsmedel, men dessa kan du troligen hitta på Livsmedelverkets hemsida. Kontakta även leverantören för chlorellan du tar och be om att få uppgifter gällande tryptofaninnehållet i deras produkt.

 

Livsmedel som är kända för att vara rika på tryptofan är: vilt, lamm, fisk, nötkött, råris, sesamfrö och linser.

Jag tror dock att det är mycket svårt att få i sig för mycket tryptofan via kosten och alger.
Frågan är dock var gränsen för, "för mycket" ligger?

Nej, jag tror inte att du behöver vara orolig.

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

MS

Hej! Min son som är 21 år har fått MS, diagnosen fick han sommaren 2011, han har troligen haft sjukdomen i ca 5 år enligt läkaren.

Han tar nu Betaferon sprutor varannan dag.

Det började med dubbelseende som var anledningen att vi sökte läkare, han är fullt fungerande och lever som fullt frisk, ingen kan se på honom att han har MS. Min fråga är vilka tillskott som är extra viktiga att ta vid MS och vilka doser?
Han får omega 3, omega 6, D-vitamin, multivitamin och C-vitamin.

Vänliga hälsningar, Carin

 

Svar:

 Hej Carin.

Det är omöjligt för mig att ge generella råd här kring ett sådant allvarligt tillstånd. Det finns alltid bakomliggande orsaker som man vill hitta och påverka eller, om möjligt, eliminera.

Jag hjälper er gärna under en personlig konsultation, både gällande kunskap kring hur din son kan stödja sin kropp och motverka autoimmunitet, sett ur ett närings- och funktionsmedicinskt perspektiv.


Om ni inte redan har funnit Birgitta Brunes, vill jag varmt rekommendera henne, då hon är specialist inom detta område.

Det är bra att ni är ute och söker i ett tidigt stadium. Det finns mycket ni kan göra för att påverka händelseförloppet.
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Snarkningar och näsblod

Hej!

Jag har under en månads tid har haft stora problem med snarkningar med stängd mun. Jag är även täppt långt upp i näsan med näsblod och blodklumpar när jag snyter mig. Funderar på om det kan ha med slemhinnorna att göra? Vad rekommenderar du att jag kan göra för att få bukt med snarkningarna? Eftersom jag inte kan sova ordentligt så känner jag mig också irriterad, trött och sötsugen.

 

Svar: 
Hej Stefan,

De sköra slemhinnorna i luftvägarna och blödningarna kan ha samband med dina snarkningar. För att kunna förstå vad som kan ligga bakom dina besvär och hur du kan behandla dig behöver jag veta mer om din hälsosituation. Detta kan jag få genom att vi bokar en tid där vi går igenom din hälsa och där jag kan lägga upp en skräddarsydd plan för dig både gällande kosten och näringstillskott. Läs här om hur detta går till.

 

Däremot kan jag kan ge dig några generella kostråd så att du kan ge din kropp så bra näring som möjligt.

Först skulle jag råda dig att utesluta all säd, alla mejeriprodukter (utom äkta smör), livsmedelstillsatser, margariner och oljor som inte är kallpressade, socker och sötningsmedel ur kosten.

 

Ät i stället rikligt med grönsaker och rotfrukter (gärna råa). Du kan också äta bär, nötter och frön, men var måttlig med fruktintaget. Vatten är den enda naturliga drycken. Ät måttligt med viltfångad ishavsfisk, vilt, lamm, gräskött (kött från nötkreatur som fått beta gräs i stället för onaturligt kraftfoder) och ekologiska ägg om du är allätare.

 

Välj enbart ekologiska livsmedel för att ge kroppen så bra näring som möjligt med så lite kemikalier, tungmetaller, hormonrester och läkemedelsrester som möjligt. Bor du i Stockholm kan du handla ekologiskt från www.ekodirekt.se och här hittar du gratis recept på raw food recept och på facebook kan du gå med i gruppen Rawfood-middagar Stockholm (alla från hela landet är välkomna).

 

Det är också vanligt att våra sängar är fulla av kemikalier som stör slemhinnorna. Här kan du läsa mer om ekologiska alternativ. En annan fråga är, har något förändrats i din miljö?

 

Tyvärr lever vi i dag i en miljö med många giftiga ämnen som kroppen måste hantera på olika vis. En bra och viktig början är att minska på dessa så mycket vi kan (vilket ju också bidrar till en renare miljö) och utöver detta kan vi stödja kroppens körtel- och organfunktioner genom att tillföra de näringsämnen som den behöver för att fungera optimalt.

 

Jag hoppas att det här är en lite hjälp till dig.

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

Lithionit och kosttillskott

Hej! Jag tar sedan 10 år tillbaka Lihtionit pga bipolär sjukdom och undrar om jag kan ta B-vitamin eller magnesium med Lithionit?

 

Svar

Hej Ara,

Jag har tyvärr endast liten erfarenhet och kunskap av detta läkemedel. När jag läser på www.fass.se ser jag att din medicin allvarligt krockar med många andra läkemedel. Även om vitaminer och mineraler inte är läkemedel så förstår jag att litium (som är den aktiva substansen i ditt läkemedel) påverkar dig kraftigt och därför vågar jag inte ge dig råd utan att veta mer om din hälsostatus.

 

Litium konkurrerar bland annat med jod och kalium, vilket stör sköldkörtelns funktion.

Jag skulle råda dig att låta en näringsterapeut göra en hårmineralanalys och sedan hjälpa dig att lägga upp ett säkert och korrekt kosttillskottsprogram, gärna i samråd med din läkare.

Du hittar välutbildade terapeuter här

Med vänliga hälsningar,

Madeleine

Hypothyreos och fibromyalgi

Hej, hej! Jag äter Cymbalta mot min fibromyalgi + Levaxin för sköldkörteln. Men jag har ändå värk och är jättetrött jämt. Undrar om jag kan prova spirulinapulver eller chlorella, så inte det slår ut varandra? Vill bli pigg!
Vill helst sluta med medicinerna och bara äta hälsokost. Snälla ge mig tips o råd!
// Veronica

 

Svar:

Hej Veronica!

Dessvärre kan inte Cymbalta bota din fibromyalgi, då den sannolikt är en delkonsekvens av din hypothyreos (underfunktion hos sköldkörteln). Däremot finns risk att den innehåller fluor, då en del av innehållet innehåller fluvoxamin och enligt www.fass.se även har hypothyreos som bieffekt.

 

Orsakerna till hypotyreos kan vara många, som brist på de nödvändiga näringsämnena: jod och tyrosin, som är grunden för att sköldkörtelhormon ska kunna skapas. Andra orsaker kan vara ämnen som hindrar jodets plats i hormonet, såsom fluor, bromider (finns i flamskyddsmedel), kvicksilver och klor.

 

Många kemikalier och livsmedel kan också störa både hypofysen eller sköldkörteln, men också läkemedel som p-piller och östrogen.

 

Långvarig stress är en annan faktor då binjurarnas produktion av kortisol minskar, vilket i sin tur leder till att sköldkörtelhormonerna blir mindre effektiva eller inte kan användas optimalt.

 

En mycket vanlig orsak är långvarig låggradig inflammation i sköldkörteln, vilket bidrar till att sköldkörtelvävnaden sakta bryts ned och förmågan att producera sköldkörtelhormon minskar. Detta har sin troliga orsak i matsmältningskanalen, tarmbakteriefloran och läckande tarm och ofta även med en dold glutenintolerans.

 

När man äter Levaxin mäter i regel läkaren TSH (sköldkörtelstimulerande hormon från hypofysen) för att veta om doseringen är lagom. Men man kan ha hypothyreos trots att TSH ligger inom referensintervallet då problemet kan ligga någon annan stans och inte bara i hypofysen. Om symptom som fibromyalgi och trötthet ännu är kvar behöver man gå vidare och se vart problemet ligger.

 

Som du ser är det en komplex fråga och vill du verkligen komma tillrätta med din hälsa och stödja din kropp med ämnen som den vill ha för att fungera vill jag råda dig att konsultera en näringsterapeut.

Denna kan hjälpa dig att kartlägga orsaker i kost, miljö och livsstil och din kropps organ- och körtelfunktioner, samt hjälpa dig att lägga upp en skräddarsydd behandlingsplan med näringsstöd för dig.

 

De flesta näringsterapeuter är mycket kompetenta och du hittar dem här. men vill du kontakta en näringsterapeut som är specialiserad på just den här typen av problematik tror jag att de på www.hypo2.info har rekommendationer som de kan ge dig.

 

Jag rekommenderar ofta spirulina till dem med hypothyreos då den är rik på tyrosin, jod, järn och selen – ämnen som stödjer sköldkörtelhormonmetabolismen. Dosera sparsamt med 1 tsk per dag då jodet i spirulinan kan irritera en eventuell inflammation i sköldkörteln.

 

Jag har aldrig arbetat med chlorella och har tyvärr därför inga egna erfarenheter som jag kan förmedla till dig.

Jag hoppas att det här leder till att du tar ännu ett steg mot ett piggare, gladare och friskare liv!

Varma hälsningar,

Madeleine

Binjurestress och Adrekomp

Hej! Jag gick in i väggen i våras efter mkt stress och fick tipset att äta Adrekomp som skulle stötta binjurar och kroppen. Det är bara det att det inte hunnit gå så långt att jag är helt utmattad - kortisolbrist, utan har för mkt stresspåslag i kroppen och högt kortisol som jag fick veta via Scandlab nyligen.
Nu till frågan har ju ätit Adrekomp i låga doser 3 - 4 tabletter som även innerhåller vitaminer och mineraler sen i somras. Tycker jag har känt mig bättre.

Vet nu inte om det kan ha påverkat mig negativt nu om Adrekompen har höjt mitt kortisol ännu mer och om det blir några dumma följder? Har ju som sagt slutat nu, så det borde ju gå tillbaka då.
Men som jag har hört så ska inte Adrekomp vara så som kortison, utan ofarligt och bara stötta när man är stressad och inte ge biverkningar.
Har jag rätt tro?
Mvh Jenny

Svar:
Hej Jenny!
Långvarig stress påverkar alla andra hormoner och den inbördes balansen förändras. Ur mitt synsätt är det viktigaste att identifiera och minska tänkbara stressorer, såsom miljöfaktorer, buller, elektrosmog, kemikalier, tungmetaller, läkemedel, livsmedel som orsakar immunreaktioner i kroppen, mental och känslomässig stress m.m.

Mitt råd är att du konsulterar en näringsterapeut som kan hjälpa dig att se en större bild av din hälsa och lägga upp ett individuellt behandlingsprogram för dig. Du hittar välutbildade terapeuter här.

Adrekomp innehåller inte hormoner och kan inte liknas med kortison, men jag skulle inte ordinera Adrekomp till någon som har ett högt kortisol.

Vill du veta mer om Adrekomp kan du ringa till Alpha Plus på 023-79 28 00.
Här är en bra sida om binjurestress.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Jag får infektioner när jag tränar

Hej
Jag åkte på en ordentlig influensa i januari som fortfarande, två månader senare, inte har släppt helt.
På kvällar och morgnar får jag ont i halsen (det blir svårt att svälja, för att jag blir torr i halsen) och torrhostar på kvällen men på morgonen är det slemhosta.

Jag upplever också att jag fått mycket sämre hy. Jag är väldigt torr och har börjat få små, små finnar (inte röda utan hudfärgade) längs med käkbenet och i pannan. Dessutom har jag utslag över mage och bröstkorg som ser ut lite som nässelutslag/eksem men som inte kliar.

Jag har flera gånger försökt komma igång med träning igen men känner mig sämre i bihålor och hals efter varje försök.
Det är frustrerande att aldrig bli frisk och att inte kunna träna och på samma gång känna dag för dag hur jag kommer ur form och går upp i vikt.
Har du några tips på vad jag kan göra för att bli av med dessa problem?

Varma hälsningar,
Moa

Svar:
Hej Moa,
Det allra bästa råd jag kan ge dig är att konsultera en näringsterapeut för att om möjligt se vilka bakomliggande faktorer som finns till din ohälsa.

Nedsatt immunförsvar kan bero på näringsobalanser, kost, långvarig stress med uttröttade binjurar (vilket även kan visa sig som att man får återkommande infektioner vid träning), nedsatt sköldkörtelfunktion, nedsatt matsmältning eller tarmfloraobalans m.m.

Vill/kan du inte ta hjälp av en näringsterapeut kan jag ge dig några enkla men generella råd här, då du har skrivit till en officiell frågespalt.
Ät så ren mat du kan; dvs. välj ekologiska råvaror och laga maten själv utifrån dessa. Låt större delen av tallriken fyllas av grönsaker och låt proteinrika livsmedel och fettrika livsmedel utgöra ca 1/3 av utrymmet på tallriken.

Ät inte margariner eller oljor som inte är kallpressade. Smör, avokado, kallpressad kokosnötolja, extra virgin olivolja, ekologiska obehandlade nötter, oliver och frön är bra fettkällor.

Avstå alla andra mejeriprodukter och all säd, samt majsmjöl och potatismjöl, till förmån för frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Äter du ägg, kött och fågel, så välj ekologiskt eller viltfångat. Var mycket sparsam med fisk och om du äter det så välj viltfångad ishavsfisk. Goda vegetariska proteinkällor kan vara spirulina, quinoa, baljväxter och linser (avstå dock sojaprodukter).

Prioritera vila så långt du kan och vänj dig vid att planera in gott om pauser och hålrum i din kalender.
Välj ett rent och högkvalitativt multivitamineraltillskott, som exempelvis Basic Nutrient IV.
Under infektionstiderna kan du tillföra extra stöd med bland annat zink, vitamin C och D. Örten kungsljus är också slemlösande och antibakteriell.

Varma hälsningar,
Madeleine

D-vitamin och Omega 3

Hej!
Jag skulle vilja ge D-vitamin och Omega 3 till mina barn. Undrar om du kan rekommendera något som är bra.
Tycker det är svårt att välja mellan allt som finns på marknaden.
Hälsningar,
Frida

Svar:
Hej Frida,
Ett problem är att jag enligt lag inte får lov att ge råd till barn under 8 år. För barn över 8 år kan jag rekommendera Thornes D-vitamindroppar. De är garanterat rena från lösningsmedel och lätta att dosera. Dosering varierar dock efter kroppsstorlek och behov. En säker dos för en vuxen är ca 2000 IE/50 mcg per dag men behovet kan vara både större och mindre. Man räknas som vuxen från ca 12 års ålder när det gäller dosering av kosttillskott, men naturligtvis även med hänsyn till om man är ovanligt liten eller storvuxen. 
Vill man undersöka sina D vitaminnivåer kan man göra det både genom sjukvården.

När det gäller Omega3 vill jag rekommendera en naturlig och ren fiskolja. Av de jag känner till på marknaden så finns det bara 2 sådana:
Eskimo pure och Super EPA.

Vanligtvis syftar man till fiskolja när man talar om Omega 3, trots att Omega 3 även finns i vegetabiliska oljor, som dock agerar lite annorlunda i kroppen.

Man måste alltid väga det personliga behovet av fiskolja ställt mot hur fisken som ska ge oljan är odlad, fiskens hälsa och havens hälsa. 
Läs mer om detta här.

Dock finns det människor som kan behöva fiskolja som en hjälp att lösa upp sina hälsomässiga problem och där vegetabiliska oljor inte kan hjälpa dem. Fiskoljor kan vara mycket toxiska om de härsknar (vilket de lätt gör), samt om de är förorenade med kemiska substanser och tungmetaller (vilket de lätt blir). Jag råder dig att verkligen se upp med billiga fiskoljor, då de ibland kan göra betydligt mer skada än nytta. Det kostar pengar att skapa kvalitet när det gäller dessa produkter.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine 

Trött, orkeslös och hungrig

Hej! Jag har under ganska lång tid (flera år) känt mig väldigt trött ibland orkeslös.
Efter att jag fick barn har jag ständigt varit hungrig också.
Har gått upp en del i vikt och började träna.
Är fortfarande "normalviktigt" enligt BMI men har tidigare varit smal.
Det mesta av vikuppgången har satt sig runt buken.
Började träna lite lätt förra hösten och lite hårdare nu under våren.
Började även tänka på vad jag äter. Ingen strikt diet men äter mindre sötsaker och mer grönsaker/frukt.
Har trots detta fortsatt och gå upp i vikt och känner fortfarande av min trötthet.

Min mamma har giftstruma så jag har testat mig flera gånger ifall det skulle vara någon rubbning på sköldkörteln, men det har jag inte.
Nu är jag är trött på att vara trött :-)
Har varit i kontakt med vårdcentralen och deras förklaring är att jag har barn och då är man trött.
Jag känner att den förklaringen inte räcker för mig. Man måste ju kunna göra något åt saken (?!) och vår företagshälsovård rekommenderade mig att vända mig till dig.

Har även problem med spänd nacke och spänningshuvudvärk samt har ett högt kolesterolvärde.
Äter omega 3 samt "Mitt val kvinna".

Känner att jag kan leva med värken bara jag kunde få vakna upp och vara pigg ngn dag.
Har du tips? Har läst på internet att B12, folsyra och järnbrist kan vara anledningar.
Men dessa ska finnas med i min multivitamin.
Tacksam för vilket svar som helst!
Mvh, Annelie


Svar:
Hej Annelie,
Det är inte normalt att vara trött bara för att man har fött barn, men det är inte heller ovanligt att sköldkörtelhormonaktiviteten minskar efter att man har fått barn.
Långvarig stress, hormonell förändring, kosten vi äter (exempelvis socker, för mycket mejeriprodukter, kaffe, för mycket säd, soja), miljögifter (exempelvis kvicksilver och fluor) stör sköldkörtelhormonerna.

Fettet kan lägga sig kring buken av flera skäl; dels kan det hänga samman med vilken kroppstyp du har, dels med en hormonell obalans mellan dina kvinnliga hormoner och stresshormonerna.

T4 produceras i sköldkörteln men är inte så biologiskt aktivt, dock ska det omvandlas till det mer aktiva T3 hormonet, vilket sker ute i kroppen, framförallt i lever och njurar med hjälp av olika näringsämnen och enzymer.

T3 finns i alla våra celler och bidrar till att dessa får energi. T3 brist kan därför ge energibrist vart som helst i kroppen och ge upphov till en mängd olika symptom. Hjärnan är mycket beroende av att du har tillräckligt med T3 och därför extra känslig för brist.

Förutom de rätta näringsämnena för att en god omvandling från T4 till T3 ska ske krävs det också att du har lagom nivå av framförallt kortisol, men även aldosteron och könshormonerna. Ett för lågt kortisol kan hämma omvandlingen av T4 till T3 och ett för högt kortisol kan ge upphov till rT3 (reverse T3) som är T3 som har blivit inaktivt och inte kan användas av kroppens celler.

Det är känt att kolesterolet kan gå upp när sköldkörtelhormonerna går ner samt att det finns en större chans att man får problem med sköldkörteln om detta redan finns i familjen sedan tidigare.
Att äta mer är också ett sätt att försöka öka energinivån, men det kan naturligtvis även finnas andra skäl till att du vill äta mer som exempelvis den inbördes balansen i hjärnans transmittorsubstanser.

Om du har en låg sköldkörtelaktivitet förändras mineralbalansen, vilket även minskar saltsyranivån i magsäcken, som i sin tur hämmar upptaget av järn, vitamin B12 och folsyra, samt din förmåga att bryta ner proteinrik mat.

Mitt val kvinna täcker inte ditt verkliga dagsbehov av vitaminer och mineraler, då den är baserad på RDI (rekommenderat dagligt intag) som inte har någon anknytning till vad du verkligen behöver. Vill du finna ett bra multipreparat behöver du i stället se till ODI (optimalt dagligt intag). Detta räcker dock inte heller till om du redan har kommit i hormonell obalans.

Jag skulle därför råda att du kontrollerar dina hormonvärden och sedan tar konakt med en näringsterapeut som lägger upp en skräddarsydd behandlingsplan för dig där det även kommer att förekomma TDI (terapeutiskt dagligt intag) för att stärka upp körtel och organfunktionerna. Du finner näringsterapeuter över hela landet på Näringsmedicinska Terapeut Förbundet .

Till att börja med kan du enkelt göra en självtest gällande sköldkörteln genom att ta tempen i armhålan direkt när du vaknar på morgonen.
Mätning i ändtarmen: ca 4-5 minuter. Normal temp här är ca 37,0-37,3.
Mätning i armhålan: minst 5 minuter (kontrollera hur lång tid din termometer behöver på sig för att uppnå högsta värdet). Normal temp här är ca 36,3-36,6.
Ta tempen flera dagar i rad för att få ut ett medelvärde. Menstruerar du ska du helst ta tempen under mensdag 2-5.
 
Har du för låg kroppstemperatur indikerar det en låg basalmetabolism, vilket kan bero på låg aktivitet hos sköldkörtelhormonerna men även ett lågt kortisol. Lägg inte till något efter att du har fått tempvärdet, gör inte mätningen vid ägglossning (då tempen är högre än normalt) och gör den inte i munnen (då minsta halsinfektion höjer temperaturen där). Du kan läsa mer om hypo (låg) metabolism här.

Jag hoppas du fått lite hjälp att gå vidare.
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Tarmsmärtor, huvudvärk och muskelsmärtor

Hej,
Mitt namn är Kristina och är 32 år gammal. Jag fick problem med magen (ont i tjocktarmen) för ca 1.5 år sedan. Jag har även huvudvärk dagligen och led- muskelsmärtor.
Jag har gjort en mag-tarmanalys och en leveravgiftnings test hos Scandlab. Inga parasiter hittades däremot har jag för lite av de ”goda bakterierna”( ingen tillväxt av laktobaciller och bara hälften så många bifidobakterier som man borde ha.)

Levertestet visade att jag har låg Fas 1 aktivitet. Jag håller även på med att sanera mina tänder. Jag tar Antiox plus (Alpha Plus), magnesium, B-vitaminer och C-vitamin. Just nu är jag så dålig att jag inte vet vad jag ska göra. Finns det någon ört som jag skulle kunna ta? Jag funderar på att göra en så kallad hawaiiansk tarmrening.
Har du hört talas om detta? Tror du att den kan hjälpa mig?
Tack på förhand! Med vänlig hälsning Kristina



Svar:
Hej Kristina,
Med de symptom du beskriver tycker jag att du ska ta kontakt med en näringsterapeut och få ett behandlingsprogram där man stegvis går framåt.
Du finner terapeuter i olika delar i Sverige, sorterat efter riktnummerområde på vårt förbunds hemsida.

Tarmreningen kan hjälpa dig en bit på väg och ställer sannolikt inte till fler problem för dig nu.
Fram tills du får professionell hjälp, vill jag råda dig att inte göra fler ingrepp i tänderna, då exponeringen av kvicksilver ökar avsevärt även om man vidtar skyddsåtgärder.

Antiox plus och C vitaminet är troligen ok att du tar (bäst är C vitamin i askorbinsyraform för dig för att inte belasta levern ytterligare).
Det är dock tveksamt om du tål B5 och B6 vitaminerna just nu beroende på hur din tarmflora ser ut.
Örterna kronärtskocka, mahonia och maskros kan vara ett bra stöd både för lever och tarm.  
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Bättre zinkupptag

Hej Madeleine,
Jag har varit hos sig och var mycket nöjd. Skulle gärna gå igen men har pga skilsmässa inte råd. Men jag undrar om du kan svara på en fråga via mail? Jag har lågt zinkvärde och äter maxdos 60 mg per dag men lyckats ej få upp zinket som ligger precis under gränsvärdet,
Vad mer kan jag göra, finns det bra mat som man kan kombinera med tillskott för att få upp zinket?
Så tacksam om du har tid att svara!
Varma Hälsningar Susanne

Svar:
Hej Susanne,
Du kan lägga till ett B komplex och A vitamin, exempelvis Hair Nutrients.
Bland annat behöver du ha en god tarmflora och tarmslemhinna för att ta upp zink bra. Hair Nutrients (AllVia) gynnar både tarmflora och slemhinnor.
Det kan vara så att du behöver en annan form av zink för att ta upp det lättare också.
Zink Optimal (Helhetshälsa) kan vara ett alternativ kanske, om du inte redan har det?
Väljer du detta så ska du dosera 1 kapsel av vardera till frukost och middag.

Varma hälsningar,
Madeleine

Eksem

Hej Madeleine,
Jag undrar om du har något tips på kosttillskott eller omläggning av kosten vid eksem.

Jag är ett s.k. "eksembarn" med böjveckseksem när jag var liten som slutade med att jag bara hade eksem på en hand i de över tonåren. Eksemet försvann och kom tillbaka i mitten/slutet av 80-talet och då väldigt kraftigt runt ögonen och lite bakom öronen. Jag var hos en hudläkare som skrev ut en salva med lite kortison vilket gjorde det bättre. I årsskiftet 90/91 försvann allt och har sedan dess varit borta, till nu.

Jag ser och känner att det börjar komma tillbaka runt ögonen, är svullen och så kliar det. Har inte varit hos någon läkare ännu för på något sett känns det som om det på något sätt är obalans i kroppen/själen som utlöser detta.

Eller har jag fel? Jag har också varit stressad en period i höstas men nu har det lugnat ner sig. Kanske också ska tillägga att jag undviker kött och äter i stället fisk och quorn.

Tack för att du tog dig tid att läsa mitt mail!
Hälsar
Mari

Svar:
Hej Mari,
Eksem kan uppstå som en reaktion på födoämnen, en ökad toxisk belastning, en nedsatt leveravgiftningsförmåga, stress eller näringsobalanser. Stress är alltid involverad vid fysiska obalanser, antingen som grundorsak eller som konsekvens i kroppens biokemi. Vilka faktorer som gäller för dig utan att träffa dig eller djupintervjua dig är svårt för mig att veta.

Jag kan dock försöka ge dig generella råd som att äta hemlagad mat från rena ekologiska råvaror.
Undvik livsmedel som; socker, sötningsmedel, alla margariner och oljor som inte är kallpressade och ekologiska, samt vete och mjölk.

Din hud kan må bra av extra tillskott av biotin, B12, folsyra, zink och gammalinolensyra (GLA) och högkvalitativ ren fiskolja.  
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Svullen buk och diarré

Hej!
Jag har sedan ca 11- årsåldern haft problem med min mage. Jag blir ofta uppsvullen, och får lätt diarré. Jag har provat att utesluta mjölkprodukter, gått till doktorn och gjort blodprover, avföringsprov mm, men inte kunnat få svar på vad som är felet.
Jag har flera mediciner, bland annat Lithionit, och nu har jag även fått börja med Levaxin.
Har fått barn för 4 månader sen och har rätt svårt att gå ner alla kilon efter det (det kanske beror på felet med sköldkörteln)?

Jag tycker att problemen med magen verkar gå i skov. Ibland kan det vara bra en period men så kommer problemen tillbaka, på senare tid oftare tycker jag.
Ibland får jag gå på toaletten 4- 5 gånger per dag och kan knappt behålla maten.
Har du några tankar om vad detta kan bero på?
Tack på förhand,
Mvh Julia

Svar:
Hej Julia,
Det tycks som att du inte smälter maten tillräckligt bra och att du inte tillgodogör dig näringen på ett bra sätt (övervikt är ofta ett tecken på näringsbrist även om man kan tro det motsatta).

Sköldkörteln styr hur snabbt tarmen arbetar. En långsam sköldkörtelaktivitet orsakar oftast en långsam tarmfunktion (men inte alltid). Nu äter du syntetiska sköldkörtelhormoner som kompensation för din egen brist vilket förändrar vissa saker i kroppen på ett sätt som är individuellt för varje person. Om doseringen är för hög kan dock diarré uppstå. Tala med din läkare om detta kan vara aktuellt.

Inte sällan är det samma typ av livsmedel som orsakar övervikt som också orsakar en långsam sköldkörtelfunktion (socker, säd och för högt intag av mejeriprodukter)

Jag vågar inte ge dig generella råd då din situation är allför komplex och läkemedel finns med i bilden.
Bäst är om du kan göra en personlig genomgång av din hälsa för att där se vad som sker i din kropp och därefter kunna vidta nödvändiga åtgärder.
Näringsterapi brukar i regel fungera mycket bra på magtarmproblem.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Vilka kosttillskott kan jag ta vid ångest?

Hej !
Jag är en stressad 38 årig tvåbarnsmamma. För en vecka sedan var jag hos läkaren som ville skriva ut antidepressiva medel till mig eftersom jag var på väg mot en utmattningsdepression. Jag känner mig inte deprimerad men däremot orolig och kan få ångest emellanåt. Mest på natten när jag ska resa någonstans och lämna "tryggheten".

Jag vill inte ta antidepressiva utan hoppas på något naturligare hjälpmedel. Jag har känt så här sedan jag fick mitt första barn för 13 år sedan. Symptomen som jag känner förutom ångesten är yrsel, strypningskänslor, stick i bröstet och svårt att sova. Vad ska jag göra?
Vilka kosttillskott kan jag ta?
Mvh Louise

Svar:
Hej Louise,
Bäst är naturligtvis om du kan göra en hälsounderökning för att se vad som händer i din kropp och vad just du behöver, samt för att få en ökad kunskap om den egna kroppens funktioner.
Men om du inte kan/vill göra detta kan jag bara ge milda och generella råd för att stötta nervsystem och hormonsystem.

Viktigast är magnesium (ca 600 mg per kväll)
B-komplex (välj den kraftigaste du kan hitta), tag 1 kapsel 3 gånger/dag.
Vitamin C (ca 1000 mg till frukost och lunch)

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Bra mat för skelettet

Hej
Jag har nyligen slutat med alla mjölkprodukter och använder soja matgrädde o sojamjölk. Jag använder ytterst lite av dessa produkter, men äter i stället en hel del bönor. Räcker det? Vi varnas ju för sköra skelett.  Jag är lite vilsen. Hur är det med Keso, vispgrädde osv.?
Med varma hälsningar, Sölvi

Svar:
Hej Sölvi,
Visst finns det en hel del kalcium i mejeriprodukter. Dock är de inte så lätt för människor att tillgodogöra oss kalciumet i skelettet från komjölksprodukter, vilket gäller även Keso och vispgrädde. Såvitt jag känner till finns det inga belägg för att komjölksprodukter minskar risken för benskörhet hos människor.

Det är så lätt att se sig blind på själva kalciumet, men även zink, magnesium, bor, C vitamin och D vitamin är viktiga för att bygga skelettet och även för att främja kalciumupptaget från maten vi äter.
Bra kalciumkällor från kosten är broccoli och andra kåler, sötmandel, nötter och frön. För att stärka skelettet behövs även fysisk aktivitet och solljus.

Undvik att dricka koffeinhaltiga drycker i samband med maten för att undvika att mineralerna går till spillo (koffein hämmar mineralupptaget).
Varma hälsningar,
Madeleine

Magmunsbråck och IBS

 Hej. Jag har magmunsbråck och IBS, väntar nu på en operation. Men vad händer då med min IBS-sjukdom? Skulle en förminskning av min magsäck bli ett bättre alternativ istället? Jag mår jättedåligt i min mage som det är nu. Har några kilo övervikt. Med vänliga hälsningar Mariette.

Svar:
Hej Mariette,
Jag skulle i första hand välja andra alternativ än operation om möjligt.
Det finns helt klart ett samband med magmunsbråck och en låg saltsyra i magsäcken. Genom att stimulera saltsyraproduktionen och läka slemhinnorna finns det goda chanser att du blir symptomfri utan operation. Även din IBS blir därmed också behandlad ”på köpet” då den sannolikt har samband med en för låg saltsyraproduktion i magsäcken, vilket resulterar i att maten kommer ned för osmält i tarmen och kan orsaka förruttnelse, jäsning och inflammation.

Några kilos övervikt har sannolikt inte så stor inverkan på dessa problem.
Näringsterapi har visat mycket goda behandlingsresultat på problem som dina. Kanske kan detta vara ett alternativ i väntan på operation som förhoppningsvis blir överflödig när det är dags.
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Sug efter mejeriprodukter

Hej Madeleine!
Jag undrar om jag får ställa en fråga till dig. Den gäller kalcium och mjölkprodukter. Jag känner att jag mår bättre när jag utesluter mjölkprodukter ur kosten men får rejäla kalcium sug! Då är det lätt att ta lite fil/yoghurt/mjölk och så är man igång igen, samtidigt som jag blir mer okoncentrerad, deppig och seg. Rekommenderar du tillskott i det här fallet? Känner mig lite kluven inför vitamin/mineral-tillskott, men det kanske är bättre än att äta det som verkar vara fel för kroppen? Har provat soja-, havre-, sesam-, mandel- och rismjölk men känner inte att jag fastnat för något av dom.
Tacksam för svar!
Mvh Maria

Svar:
Hej Maria,
Det är antagligen så att du inte mår bra av mejeriprodukter men kroppen kanske ändå längtar efter den "avslappning" som kalciumet och naturliga morfinliknande ämnen bringar om du har i övrigt en stressig vardag. Jag rekommenderar inte kalciumtillskott men väl magnesium (som ingen får tillräckligt av i dag). Den ger kanske din kropp den avspänning som du kanske längtar efter? Något annat att tänka på är att mejeriprodukter kan vara beroendeframkallande och suget går över efter tillräcklig avhållsamhet.
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Gul avföring

Hej
Jag är 40 år och håller på med GI-diet och är inne på min tredje vecka. Kosten har i stort sett varit helt fri från kolhydrater under den här perioden. Jag har ätit mer protein och grönsaker än jag brukar enligt programmet.
Jag har drabbats av lös gul avföring och när jag söker på nätet så står det att detta har ett samband med gallan eller levern. Tror du att det har med det att göra eller kan det vara kosten? Jag äter mycket nötter till frukost.

Vill gärna veta om jag kan fortsätta med dieten. Jag vill gå ner ca 5 kg. Jag är 173 cm och väger 73 kg. I övrigt är jag frisk förutom brist på sköldkörtelhormon som jag äter Levaxin för. Äter även B12 sedan flera år och betakaroten sedan två månader. Jag borde reagerat tidigare på betakaroten (det vet jag kan ge färgad avföring).
Vad tror du?
Med vänliga hälsningar
Susanne

Svar:
Hej Susanne,
Det stämmer att den gula och lösa avföringen sannolikt har att göra med att lever och galla inte har kapacitet i förhållande till de behov som råder. Troligtvis finns det ett samband med nötterna du äter och detta. Det kan du enkelt kontrollera genom att inte äta nötter under ett par dagar. Visar det sig att det är så kan du prova med att blötlägga nötterna några timmar innan du äter dem och se om avföringen blir mer normal.

Räcker det inte med detta bör du överväga att minska dosen nötter alternativt inta bittra örter för att stötta lever och galla vid dessa måltider. Exempel på bra sådana örter är: älggräs, kronärtskocka, maskros och mahonia. Dessa kan finnas i form av te men även i tinktur på flaska.
Med vänliga hälsningar,
Madeleine

Vilket fettsyretillskott ska jag ta?

Hej!
Min fråga gäller fettsyretillskott. Vad rekommenderar du?
Linfröolja, fiskolja, gurkört, jättenattljus, det finns så mycket att välja på. Jag vill helst ta något i flytande form som är lättupptagligt för kroppen, främst för att motverka torr hud, torrt hår och normalisera hormonerna.
Tacksam för svar!
Mvh Maria

Svar:
Hej Maria,
Det finns många produkter att välja mellan och alla har skiftande kvalitet, renhet men också olika egenskaper.
Gurkörtsolja, svartvinbärsolja och jättenattljusolja är rika på gammalinolensyra (GLA) som är en fettsyra som hör till omega6 familjen. Många av har brist på denna fettsyra, vilket i sin tur kan bero på att våra kroppsegna enzymer inte aktiveras och spjälkar fettet från maten vi äter så bra.

 För att de fettspjälkande enzymerna ska aktiveras, krävs flera olika vitaminer och mineraler (så kallade co -enzymer) som zink, magnesium och olika B-vitaminer.

Bristsymptom på GLA kan vara eksem, torr hud, acne och hormonell obalans.
Linfröolja och fiskolja är rika på fettsyror från omega 3 familjen (EPA och DHA). Bristsymptom på dessa fettsyror kan vara inflammationer, högt kolesterol, läs och skrivsvårigheter och depression.

Tyvärr är dagens fisk tungt belastad med flera olika miljögifter. Omega 3 fettsyror härsknar lätt vid förvaring och man bör välja fiskoljetillskott med omsorg och se mer till renheten än till prislappen. De bästa fiskoljorna jag känner till på marknaden just nu är Eskimo Pure och Super EPA.
För dig ser det ut som du skulle ha mest nytta av ett lättupptagligt och rent GLA tillskott. Det finns många olika. Välj ett ekologiskt märke. 

Med vänliga hälsningar
Madeleine