Värna om dina elektrolyter i sommarvärmen

Många känner till att vi förlorar salter när vi svettas eller förlorar mycket vätska vid t.ex. diarré eller kräkningar, men det är också lätt att få brist på elektrolyter (salter, som natrium, kalium, magnesium och klorid), eller få obalanser om man äter mycket raffinerad och processad mat eller dricker mycket kaffe. Även vissa läkemedel påverkar elektrolytbalansen.

Elektrolyter är viktiga för bland annat cellernas vätskebalans, hjärnans och musklernas funktion.
 
Symptom på elektrolytbrist kan vara:
-Muskeltrötthet
-Huvudvärk
-Hjärntrötthet
-Ångest
-Yrsel
-Förvirring
-Hjärtklappning
-Förändrat blodtryck
-Kramper
-Matsmältningsbesvär

Vid träning och i värme utsöndrar vi också avsevärt mycket mer vätska (och elektrolyter) via huden, vilket kan leda till brist om vi inte fyller på tillräckligt. 
Färska grönsaker är en riktigt bra källa, men ibland räcker det inte till. Då kan det vara bra med ett tillskott. 

Under många år har vi fått lära oss att dra ned på saltet, men salt är inte skadligt om det inte är raffinerat. Vanligt bordssalt innehåller bara natriumklorid (och oftast även en del tillsatser), medan oraffinerat havssalt och himalayasalt innehåller mellan 70–90 olika mineraler och spårämnen (beroende på källa).
 
Min favorit är Celtic Sea Salt, som jag använder i matlagningen. Är jag både frusen och saltsugen, löser jag upp en tsk salt i en kopp varmt vatten och dricker som buljong. Supergott när jag har saltbrist (men inte annars).
 
En annan svalkande favorit är Magnesiumdroppar, som innehåller runt 70 olika mineraler och spårämnen. Jag blandar 1 tsk med isvatten och citron och dricker över dagen. Fräscht och uppiggande!