Lektiner, växtgifter som kan skada din hälsa

Lektiner är en grupp proteiner som är normala beståndsdelar hos växter, djur och mikroorganismer (virus, bakterier, jästsvamp). Olika familjer av lektiner har olika effekter och uppgifter och det finns en myriad av olika lektiner. 

Lektiner hos växter syftar till att skydda dem från att bli uppätna av mikroorganismer mot deras vilja. 
Vete, råg, korn, havre, ris, majs, potatis, fläderbär, bönor, ärter, linser, jordnötter och cashewnötter är särskilt lektinrika. 

Lektiner är inte bara dåliga. Många lektiner hos djur syftar också till att skydda dem från skadliga bakterier, virus och tumörer.

I vår kost finns det många olika lektiner och den mest kända är gluten, vilken är känd för att skada magtarmslemhinnan hos människor. 

Min kliniska erfarenhet är att lektinerna i vete, råg, korn, havre, bönor, ärter, linser, nötter och frön tycks skapa större problem än lektinerna i frukt, bär och animalier hos människor. 


Lektiner binder till kolhydrater och slemhinnor
Lektinernas giftighet för oss beror bland annat på att de binder till kolhydrater på epitelcellerna i magtarmkanalen.
Bindningen kan orsaka stora förändringar i cellernas funktion, vilket kan ge försämrat näringsupptag, nedsatt matsmältningsfunktion och läckande tarm.
I förlängningen kan det i sin tur öka risken för inflammationer och autoimmuna sjukdomar

Symptom
Kanske blir du bara lite slemmig, får svullen mage eller ont i lederna när du ätit en lektinrik kost.
Äter du det varje dag, mår du troligen ungefär likadant hela tiden, då belastningen är mer eller mindre konstant.

Akut lektinförgiftning kan ge illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, kramper i kroppen och allergiliknande symtom under 1-7 timmar efter intaget. 
Så lite som en eller två färska kidneybönor kan ge allvarliga symtom enligt livsmedelsverkets rapport nedan. 

Så här kan du minska lektinerna: 

  • Blötläggning, kokning och groddning minskar lektininnehållet och tryckkokning kan eliminera dem helt.
  • Tryckkokning kan användas för bönor, ärter, linser, ris och potatis. 
  • Frukter och bär som fått mogna på sin planta har väldigt lite eller inga lektiner, för nu vill de bli uppätna och få sina frön spridda efter att de passerat magtarmkanalen. 
  • De flesta bär skördas mogna, men de flesta frukter vi hittar i matbutikerna skördades omogna, vilket innebär att lektinerna finns kvar i frukten även om den ser mogen ut till utseendet. 
  • Mest lektiner är det i skal, kärnor och frön, som du kan ta bort för att göra dem snällare att äta. 
  • Tänk på att tomat, paprika, chili, aubergine, zucchini, pumpa och gurka också är frukter. 


Sidan är uppdaterad 230404