Effekten av för mycket Ω 6 i kosten

För mycket omega (Ω) 6 är känt för att vara proinflammatoriskt. Det som det dock inte talas om ofta är att de också konkurrerar med upptaget av Ω 3 i kosten.
En orsak till obalans kan därför delvis eller helt bero på ett högt intag av Ω 6-fettsyror.
Innan de vegetabiliska oljornas inträde i livsmedelsindustrin var Ω 6-fettsyror något som vi åt mycket lite av. I dag äter vi avsevärt mer av dessa fettsyror och man misstänker att det har stor medverkan i många ohälsotillstånd som insulinresistens, diabetes, övervikt, hjärtkärlsjukdom, åldersrelaterad maculadegeneration /gula fläcken, cancer, demenssjukdomar och autoimmuna sjukdomar.
Dr. Chris Knobbe har forskat i det här området i många år och förklarar på ett enkelt sätt varför de här misstankarna finns i den här filmen från YouTube:

Vanliga källor till Ω 6-fettsyror i kosten är:

  • Fröer som sesamfrö, hampafrö, solrosfrö, pumpa- och chiafrö.
  • Nötter och mandlar.
  • Spannmål som vete, råg, korn, havre, majs, ris, durra, hirs och raps.
  • Pseudospannmål som amarant, quinoa och bovete.
  • Baljväxter som bönor, ärter, linser, cashewnötter och jordnötter.
  • Fröoljor som rapsolja, majsolja, sojaolja, linfröolja och sesamolja.
  • Margariner, inklusive veganskt smör och Bregott.
  • Kött från djur som får spannmål och soja som foder som gris, kyckling, kalkon och odlad fisk.
  • Ägg från fågel som föds upp på majs, raps, soja och vete.
  • Så gott som all restaurangmat och färdigmat.
  • Många ultraprocessade livsmedel som friterade rätter, köpt bröd och bakverk, godis, chips, glass, dressingar, såser, majonnäs och havremjölk.

Bra källor till Ω 3-fettsyror i kosten är:

  • Gräsbetat nötkött och lamm/får.
  • Vilt. 
  • Vildfångad fisk och skaldjur.
  • Smör eller ghee från gräsbetande kor, getter eller får.
  • Talg från gräsbetande kor.

Ω 3 från växtriket 
Man kan ofta läsa om att rapsolja, linfröolja, valnötter, linfrön och chiafrön är bra källor till Ω 3.
Det stämmer att de hör till Ω 3-familjen för att de är rika på alfalinolensyra (ALA). Dock har vi människor svårt att omvandla ALA till eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) vilken anses vara viktigaste fettsyrorna.  
EPA och DHA är viktiga för nervsystem, kognitiva funktioner, minne syn, hormonbalans, inflammation, kärlhälsa, reglering av genuttryck m.m.

Bildkälla: https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids
Bildkälla: https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids

EPA och DHA som kosttillskott
Ibland kan det vara värdefullt att lägga till fiskolja eller algolja till kosten, som inför eller under graviditet och amning eller om man har ätit en kost som är fattig på EPA och DHA under en längre tid. Detta gäller veganer men kan även gälla vissa blandkostare.
Dock behöver man ha i åtanke att även dessa oljor är fleromättade, vilket ökar risken att de är oxiderade. Att ta EPA och DHA som kosttillskott kan ibland ha positiva effekter, men generellt uppnås mycket bättre effekter när fettsyrorna intas via kosten.
Därför det alltid är bättre att i första hand välja en kost som är låg på Ω 6 och högre på Ω 3 helt naturligt.
Omfattande undersökningar av studier har gjorts på detta och du kan läsa mer om dessa på
Essential Fatty Acids Linus Pauling Institute.

Texten är hämtad ur mitt nyhetsbrev: Livstipset 241109