Hälsa från grunden med funktionsmedicin

Individuell rådgivning med särskild inriktning på stress, hormoner, inflammation, magtarmproblem, utmattningssyndrom och immunförsvar.

Madeleine Marcus Madeleine Marcus

Jag är utbildad näringsterapeut och hjälper människor att hitta sin väg till bättre hälsa och jag arbetar utifrån ett koncept som kallas för funktionsmedicin. 

Funktionsmedicinen är grundad på vetenskapliga principer, där man tittar på hela människan, såsom historik, miljö, genetik, kost, näringsbalans, livsstil, mental hälsa och hur allt det här påverkat kroppen på sikt.

Jag behandlar inte sjukdomar, även om erfarenheten visat att många hälsoutmaningar klingar av eller försvinner när man tar bort faktorer som stör och börjar leva på ett sätt som är snällare och naturligare för kroppen.

Individuell behandlingsplan
Eftersom varje individ är unik och har olika historik och olika behov, är det viktigaste att först ta reda på hur just din situation ser ut.

En bra start är att vi tillsammans går igenom den omfattande hälsoutvärderingen. Utifrån den kan vi gå vidare och se vilka eventuella tester som kan behöva göras och lägga upp en plan för kost, livsstil, sömn, träning, stresshantering eller vad annat som är aktuellt för dig.
 
Teamwork
Målet är att du ska få ökad kunskap om vad din kropp behöver för att själv kunna ta kontroll över din hälsa. Därför arbetar vi i team. Jag ger dig grundläggande kunskaper och behandlingsplaner i olika steg och du ger mig feedback på hur det fungerar för dig så att vi tillsammans kan finputsa det så att det blir så bra som det bara går.

Använd din friskvårdspeng
Har du en friskvårdspeng från din arbetsgivare, kan du använda den till rådgivningen. Mina tjänster räknas som friskvård.

Är du redo att bygga upp din hälsa från grunden?
Då vill jag gärna hjälpa dig på det bästa sätt jag kan med de verktyg jag har! 
Även om jag har särskilt fokus på stress, hormoner, inflammation, magtarmproblem, utmattningssyndrom och immunförsvar, hänger allt samman.
Därför arbetar jag med allt som har med ohälsa, friskvård och hälsa att göra. 

Är du osäker om mina tjänster är rätt för dig?
Mejla mig, så bokar vi en tid när jag ringer upp dig för ett kostnadsfritt samtal.  

Är du redo att satsa på dig själv?
Är du redo att satsa på dig själv?

Mina verktyg

Hälsoutvärdering
Mitt viktigaste verktyg är hälsoutvärderingen, som är en omfattande intervju kring dig och din hälsa. 
Med hjälp av den informationen kan jag lättare förstå samband mellan symptom, toxisk belastning, näringsbalans och olika körtel- och organfunktioner.

Vad betyder symptomen? 
Vanliga symptom som allergi, trötthet, inflammation, ångest, sömnproblem, hormonella obalanser, över/undervikt, nedsatt immunförsvar, signalerar om att något är fel.
Ofta ignorerar vi signalerna, kanske för att vi inte förstår vad de betyder, vilket gör att problemet riskerar att bli djupare över tid. Därför utbildar jag dig kring möjliga samband, samtidigt som jag hjälper dig att lägga upp en behandlingsplan för att stödja kroppen.

Fysiska tecken på kroppen och kroppsspråk
Färg- och strukturförändringar på hud, hår, naglar, tunga och slemhinnor ger information om hur din kropp mår. Många gånger ger även platsen för förändringarna information om specifika organ- eller näringsobalanser. Några exempel är acne på haka, kinder eller hals, knottror på överarmarna, pigmentfläckar i ansiktet, avsaknad av yttersta tredjedelen av ögonbrynen och var din kropp lagrar fett. Ditt kroppsspråk speglar inte bara din självkänsla och sinnesstämning, utan även din neurologiska- och hormonella balans. 

Levande blodanalys på mottagningen där ditt blod visas på en skärm

Levande blodanalys i mikroskop
Levande blodanalys går till så att jag sticker dig i fingret med en steril engångslansett. Därefter analyserar jag ditt blod i mikroskop. Vi tittar tillsammans på blodet på en skärm, samtidigt som jag tolkar det för dig muntligen. Analysen tar ca 30 minuter och ingår i besökskostnaden.

Jag kan snabbt se om kroppen befinner sig i ett inflammatoriskt tillstånd, hur blodplättarna klumpar ihop sig, vitaliteten hos de vita blodkropparna, vissa näringsbrister och en indikation på tarmslemhinnans skick. Testet ska ses som en screening och kan ge vägledning till om kompletterande tester kan vara aktuella. 

Laboratorietester
Laboratorietester

Laboratorietester
Jag har tillgång till ett brett utbud av labbtester där vi kan titta närmare på din näringsstatus, signalsubstanser, hormoner, tarmflora eller genetiska variationer vid behov. 

Blodtrycksmätning
Ett enkelt mätverktyg som ger ett snabbt och konkret besked.
Njurarnas, binjurarnas och sköldkörtelns funktion är med och reglerar blodtrycket.
Näringsbalans, infektioner och tungmetaller är andra faktorer som också påverkar. 
Därför är det vanligt att ett för lågt- eller högt blodtryck normaliseras efter en tids behandling.

Coaching
Ibland behövs ingen uppföljning förrän efter lite längre tid och under mellantiden kan motivationen börja dala, särskilt om du nyligen gjort en del förändringar som kräver lite extra av dig.
Coaching är ett prisvärt komplement till din funktionsmedicinska behandling och hjälper dig att hålla dig motiverad och inspirerad, eller komma upp på banan igen om du kommit av dig. Läs mer här

Ett möte kan innehålla en eller flera av följande delar:
  • En grundlig intervju om din hälsa.
  • Enklare undervisning om orsaker till ohälsa, tecken och symtom.
  • Behandlingsförslag i form av skräddarsydda högkvalitativa kosttillskott.
  • Kostrådgivning och kostundervisning.
  • Levande blodanalys.
  • Enklare kroppsundersökning av t.ex. hud, hår, naglar, tunga, iris, blodtryck, puls.
  • Genomgång av laboratorieanalys.
  • Livsstilsråd.
  • Coaching. 
Härlig friskvård i naturen
Härlig friskvård i naturen

Hur går det till och vad kostar det?

Vi träffas antingen på mottagningen eller via videosamtal. 
Första gången är det bäst om vi kan ses på mottagningen, då det alltid är lättare att kommunicera när vi sitter i samma rum, vi har mer tid och jag kan göra fler undersökningar. 
Videosamtal är ett bra alternativ om du inte har möjlighet att komma till mig eller om det är olämpligt med fysiska möten.

Läs mer om hur besök på mottagningen och videosamtal går till och vad det kostar.
Har du bestämt dig för att konsultera mig mer än en gång? Titta på de här fina paketen.

Vill du bara göra en hälsocheck eller ge bort en rådgivning som gåva?
Vanligtvis arbetar jag djupgående och långsiktigt för att hitta orsaker och lösningar till hälsoproblem, vilket oftast tar tid och inkluderar flera uppföljningar, men du kan också välja att konsultera mig en enda gång för att själv kunna ta större kontroll över din hälsa. 

I så fall lägger jag upp vårt möte lite annorlunda. Vi går igenom din hälsoutvärdering och allt annat som vanligt, men råden kring kost- och kosttillskott kommer att se lite annorlunda ut, då vi inte förväntas ha någon uppföljning (vilket du naturligtvis kan ända senare om du skulle vilja det). 
Den här tjänsten är även utmärkt att ge bort som gåva till en hälsointresserad vän eller anhörig.
Även om det bara är ett möte, så kan det göra stor skillnad för välmåendet. 

Fortfarande osäker om mina tjänster är rätt för dig?
Mejla mig, så bokar vi en tid när jag ringer upp dig för ett kostnadsfritt samtal.  

Sidan är uppdaterad 210501