Komma tillrätta med förstoppning

Att tömma tarmen borde vara en daglig, naturlig, enkel, smärtfri och snabb process och som varken kräver långvarig planering eller långa stunder på toan. Men tyvärr fungerar det inte alltid så. 
Vårdens definition av förstoppning är att man tömmer tarmen max 3 gånger i veckan, samt att det är svårt att tömma tarmen och att avföringen är hård. 
Lider du av förstoppning, hoppas jag att den här artikeln bidrar med lite ny kunskap som är till hjälp för dig. 

Bakomliggande orsaker

Ibland kan förstoppning bero på bakomliggande tillstånd, som:

  • Hypotyreos
  • Tarmsjukdom
  • Tarmdysbios (obalans i tarmfloran)
  • Njursjukdom
  • Ärrvävnad, fissur, sammanväxning
  • Neurologisk sjukdom
  • Diabetes

Andra orsaker kan vara: 

  • Fysisk inaktivitet
  • Lågt vätskeintag
  • Vissa läkemedel 
  • Stress
  • Att man ignorerar tömningssignalen

Kostens inverkan

Ofta kan förstoppning bero på kosten, som i sin tur påverkar tarmens funktion och det är det jag vill tala mest om i den här artikeln.
Vissa livsmedel bidrar i sig själva till en trögare tarm.

Exempel på stoppande livsmedel är:

  • Spannmål (särskilt vete, majs och ris)
  • Många rotfrukter (värst är morot)
  • Mjölk och ost 
  • Svart-, grönt, - eller vitt te
  • Banan
  • Vindruvor
  • Blåbär
  • Mandlar
  • Nötter
  • Fiber (ja du läste rätt)

Fiber och förstoppning

I motsats till allt du hört tidigare visar den här studien (samt min kliniska erfarenhet) att fiber ökar tendensen till förstoppning. Fiber bidrar även till ökad gasbildning och buksmärta, som ofta hänger ihop med förstoppning. 
Den här studien visade till exempel att buksmärtorna inte försvann förrän deltagarna åt en helt fiberfri kost.x
En fiberrik kost bidrar även till att tarmen utvidgas, vilket försämrar tarmens muskelfunktion och kan leda till permanenta tarmtömningsproblem.
Dessutom bidar fiber till stora avföringar, vilket gör det svårare för tarmen att föra ut dem.

Biologiskt sett, är vårt matsmältningssystem anpassat till att äta huvudsakligen animalier, vilket den sura saltsyran och relativt korta och smala tjocktarmen visar. 
Det finns heller inga bevis för att fiber förbättrar tarmrörelserna. Tvärtom har det visat sig att de saktar ned transporttiden i tarmkanalen. 

Fiber kan irritera tarmen

Utöver att fiber förlänger transporttiden, bidrar till gaser och ökar volymen i tarmen, kan många fibrer även orsaka irritation.
Irritation kan leda till inflammation, vilket i sin tur kan ge smärta, svullnad och förstoppning. 

De mest irriterande fibrerna är de som kommer från olika typer av fröer som:

  • Baljväxter
  • Frön
  • Nötter och mandel
  • Spannmål

Min kliniska erfarenhet är att de flesta kan tåla måttliga mängder av sallader, kålväxter, samt mindre mängder frukt och bär utan problem. 

Fett laxerar

Naturligt fett stimulerar gallproduktionen vilket i sin tur har en laxerande effekt.
För lågt fettintag leder till lägre gallproduktion, som ger trögare tarm.
Låg gallproduktion är även en riskfaktor även när det gäller bildande av gallsten.

Äter du mer fett än du kan absorbera, får du tvärtom en laxerande effekt. 
Gallproduktionen anpassas efter ditt fettintag, men det kan ta upp till ett par månader innan kroppen anpassat sig helt efter en koständring. 

Exempel på feta livsmedel är:

  • Högrev
  • Entrecote
  • Revbensspjäll
  • Bacon
  • Salami
  • Ägg (kan dock vara stoppande för vissa)
  • Fet fisk
  • Smör och ghee
  • Talg
  • Avokado

Invänta magknorret med periodisk fasta

Tarmen mår bäst av regelbunden vila mellan måltiderna.
När du låter magsäck och tunntarm tömmas på mat innan du äter igen, ökar muskelsammandragningarna i tunntarmen, vilket för tarminnehållet framåt och ned mot tjocktarmen. På engelska kallas det för migrating motor complex (MMC).
Troligen kan du höra hur magen kurrar och knorrar när det sätter i gång. 

När MMC är aktivt, tömmer du inte bara tarmen lättare, utan kroppen får också chansen att städa upp i tunntarmen, så att inte ovälkomna mikroorganismer stannar kvar där.
Det tar lite olika lång tid för olika personer att få igång den här reflexen.
Ett tips är att låta magen vila från mat mellan 10–18 timmar i sträck per dygn. 
Det kan även vara fördelaktigt att minska antalet måltider till max 3 under ditt ätfönster på dagen. 

En fetare kost gör det lättare att praktisera periodisk fasta eftersom du håller dig mätt längre. 

Gastrokoliska reflexen

När du äter och fyller magsäcken startar något som kallas för den gastrokoliska reflexen.
Hormoner från galla och bukspottkörtel, uppmanar tjocktarm och tunntarm att röra på sig så att du lättare kan tömma tarmen.
Oftast är den här reflexen tydligast på morgonen efter frukosten eller morgonkaffet. 

Tarmdysbios och tarmsjukdom

Som jag nämnde i början, kan tarmdysbios vara en orsak till förstoppning.
Det kan handla om att vissa bakterier som har en stoppande effekt dominerar över andra som har en mer drivande funktion.
Olämplig kost och antibiotika är två vanliga orsaker till att dysbios uppstår.
Tarmsjukdomar leder ofta till diarré på grund av överväxter av virus, bakterier eller parasiter som kroppen försöker göra sig av med. Men den inflammatoriska processen i sig kan vara förstoppande. 
Både tarmdysbios och tarmsjukdom går att påverka genom kost och näringsstöd. 

Med rätt kunskap kan du komma tillrätta med dessa problem på egen hand. Men det går troligen mycket snabbare och blir mindre kostsamt att ta hjälp av någon som arbetat med detta i många år och det är något jag kan hjälpa till med.  
Jag har även tillgång till riktigt bra funktionsmedicinska tester som kan utvärdera matsmältning, tarmflora och inflammation om vi kör fast. 

Ur Livstipset 240114