Oxalater, ett växtgift att vara försiktig med

Många livsmedel som anses vara nyttiga är också rika på oxalater. Därför finns det finns risk att vissa personer får i sig ohälsosamt höga nivåer, särskilt då vi inte behöver äta efter säsong längre, utan har obegränsad tillgång till samma slags livsmedel året runt.
 
Oxalater är salter av oxalsyra (ett potent och frätande växtgift) som bundit sig till ett mineral.
Många växter använder sig av dessa som skydd för att bli uppätna och som näring i tillväxtfasen. 

För oss människor är det dock ett gift som kan ge både kortvariga, långvariga eller permanenta skador eller till och med vara dödligt (det är en dosfråga) varför vi bör begränsa intaget.

Oxalater kan se ut som stenliknande salter som kan vara formade som nålar, krossat glas, kristaller och romber. Stenarna är väldigt hårda och kan skada vilken vävnad som helst i kroppen, även skelettet.

Särskilt känsliga vävnader är:

  • Njurar
  • Membran
  • Slemhinnor
  • Nervsystem
  • Immunsystem
  • Tarmsystem
  • Körtlar 
  • Hud 
  • Mitokondrier

Känsligheten är individuell

Olika personer är olika känsliga för oxalatöverskott, bland annat beroende på tarmflora, förmågan att absorbera fett och genetisk variation. Ju bättre tarmflora du har, desto bättre kan du hantera oxalater, både de som kroppen själv bildar och de du får i dig via kosten. Dock är oxalater toxiskt för alla människor, precis som arsenik och andra gifter. 

Oxalater minskar näringsupptaget

I och med att oxalsyra binder till mineraler och gör dem otillgängliga för oss, räknas de till gruppen av antinutrienter. Antinutrienter är ämnen som finns inom växtriket, som minskar kroppens upptag av viktiga näringsämnen som protein, järn, magnesium, kalcium och zink.
Oxalaterna kan även orsaka brist på glutation, som är viktigt för leverns, immunförsvarets och hjärnans funktion.

Vanliga symptom

Förutom att oxalatrika livsmedel kan ge upphov till njursten, kan de även leda till andra svåra hälsoproblem. Symptomen kan vara vitt skilda, men här är några exempel: 

  • Smärta eller bränningar i mun, tunga, underliv, hud
  • Klåda
  • Led- och muskelsmärtor
  • Muskelsvaghet
  • Benskörhet
  • Hörsel- eller synproblem
  • Kognitiva besvär
  • Neurologiska besvär
  • Psykisk ohälsa
  • Sömnproblem
  • Hormonell obalans
  • Restless legs/myrkryp
  • Läckande tarm
  • Autoimmuna sjukdomar
  • Histaminintolerans

Oxalatinnehåll i olika livsmedel

Beroende på vilka mätmetoder man använt, hur och när växterna odlats, skördats och tillagats, så kan man få lite olika uppgifter om oxalatvärdet i ett visst livsmedel, men i stort gäller följande nedan för livsmedel med höga och mycket höga nivåer, respektive låga eller obefintliga nivåer.

Livsmedel med medelnivåer är inte listade på den här sidan och det finns fortfarande många livsmedel där oxalatnivåerna är okända.                 

Livsmedel med mycket höga eller höga nivåer av oxalater:

  • Alla nötter, samt nötliknande livsmedel som mandel, jordnöt och cashewnöt.
  • Vissa fröer som hampa, amarant, teff, bovete, chiafrö, sesamfrö, vallmofrö och quinoa.
  • Många baljväxter som svarta bönor, bondbönor, vita bönor, kidneybönor och sojabönor.
  • Spannmål som hirs, vete, råg, korn, raps och fullkornsris.
  • Rotfrukter som arrowrot, rödbeta, palsternacka, sötpotatis, potatis, tapioka/kassava, jamsrot och morot.
  • Frukter och bär som björnbär, vinbär, hallon, stjärnfrukt, tangelo, clementin, kiwi, aprikos, anjoupäron, jordgubbar, granatäpple, vinbär, omogen avokado, oliver, citrusskal, guava, katrinplommon, torkade frukter och bär, bananpulver och fikon. 
  • Grönsaker som ängssyra, groblad, kronärtskocka, broccolistammar, spenat, mangold, rabarber, rotfruktsblast och stjälkselleri.
  • Smaksättning som persilja, svartpeppar, kryddpeppar, kummin, kryddnejlika, anis, stjärnanis, fänkålsfrö, tomatpuré/sås, curry, gurkmeja, kanel, kakao, karob, torkad basilika, torkad lök, torkad ingefära, chilipulver
  • Svart-, grönt-, och vitt te, yerbate, samt vissa örttéer, särskilt de som är gjorda av bark. 

Livsmedel med lite eller inga oxalater:

  • Animalier som vilt, lamm, får, nötkött, fågel, fisk, ägg, griskött och mejeriprodukter.
  • Bladgrönt som bataviasallat, endivesallat, frisésallat, hjärtsallat, huvudsallat, isbergssallat, krispsallat, maché, plocksallat, portulak, romansallat, vintersallat och rosésallat.
  • Rotfrukter som kålrabbi, kålrot, majrova, pepparrot, persiljerot, rättika, svartrot, vattenkastanj, rädisor, och jordärtskocka.
  • Kålväxter som blomkål, broccoliblommor, brysselkål, fänkål, pac choi, romanesco, ruccola, rödkål, savojkål, spetskål och vitkål.
  • Färska frukter och bär som blåbär, tranbär, körsbär, papaya, kokos, melon, apelsin, kumquat, ananas, dadel, mango, skalat äpple, persika, aubergine, gurka, zucchini och pumpa.
  • Smaksättning som eteriska oljor av kryddor, vanilj- och chokladextrakt, kakaosmör, kardemumma, pepparmint, oregano, mejram, salvia, timjan, senap, vitpeppar, färsk lök, gräslök, salt och vinäger.
  • Baljväxter som röda linser, mungbönor, black eye bönor, gröna ärter och hari kuverts.
  • Oljor.

Så här kan du påverka oxalaterna i kosten:

  • Oxalatinnehållet kan delvis minskas genom kokning hos vissa livsmedel, då en de delvis fälls ut i kokvattnet. Se bara till att kasta kokvattnet.
  • Ångkokning fungerar sämre och ugnsbakning hjälper inte alls.
  • Finfördelade livsmedel som exempelvis mjöl, juice och smoothie ökar exponeringen och upptaget av oxalater. 
  • Skalet innehåller ofta mer oxalater än resten av växten, så skalning kan göra stor skillnad. 
  • Citronjuice innehåller citrat, vilket minskar sten/kristallbildning. Därför kan det vara en fördel att dricka citronvatten till maten. 
  • Tål du mejerier, så ät gärna någon mejeri i samband med oxalatrika livsmedel, då kalciumet binder en liten del av oxalaterna. 
Tänk dock på att du aldrig kompensera ett högt oxalatintag genom mildrande metoder så att de blir oskadliga för kroppen. 

Att avgifta oxalater

Njurarna är det huvudsakliga avgiftningsorganet och de klarar i regel av att utsöndra en mindre mängd oxalater varje dag.
Om vi regelbundet äter en kost som är rik på oxalater, försöker kroppen göra det bästa av situationen och lagrar in dem vävnaderna. På kort sikt gör de mindre skada där än om de rör sig i blodomloppet, men de bidrar absolut till skada även där. 
En liten mängd oxalater kan även utsöndras via ögon, tarm och hud. 

Ett enkelt test
Om du tvärt går över till en lågoxalatkost och snabbt mår bättre av det, är du troligen belastad av oxalater. Efter en tid (dagar eller månader) kan dock kroppen börja "dumpa" oxalater, dvs släppa ifrån sig oxalater från vävnaden i syfte att göra sig av med den. När oxalaterna cirkulerar under dumpningen ökar dess toxicitet och kan du börja må sämre igen. Skulle detta hända dig, ökar du på intaget av oxalater för att stoppa eller minska dumpningen. 

Skynda långsamt
En alltför snabb nedtrappning av oxalater i kosten är alltid olämpligt och kan även vara farligt. Så därför måste du införskaffa dig både tålamod och kunskap för att göra resan så säker som möjligt.
I boken: Toxic Superfoods av Sally K. Norton, får du handfasta råd för hur du kan gå tillväga. 

Tumregel för nedtrappning
Tills du hunnit lära dig mer är det en bra tumregel att minska på oxalatrika livsmedel med ca 5 % per vecka. 
Facebookgruppen: Trying Low Oxalates (TLO) kan också ge bra stöd och har mycket information och kunskap inom området. 

Kostlistan
Du som går under under min behandling har fått en kostlista av mig. Ju längre ned de blå livsmedlen ligger på listan, desto högre är oxalatinnehållet.

För dagbok
Jag rekommenderar att du för mat- och symptomdagbok för att lära känna din kropps mönster.
Ett enkelt sätt är att du skriver ned dina vanligaste symptom och bedömer graden av dem med en siffra. 
Ibland tillkommer nya symptom och då för du in även dessa. Vissa symptom kommer och går och andra försvinner kanske helt. 
Skriv även ned vad du ätit och när du åt för att snabb lära dig se olika samband. 

Går det att mäta belastningen i kroppen?

Det är inte lätt att mäta nivån av oxalater i kroppen och det kan vara väldigt svårt att fastställa att ett ohälsoproblem beror på just oxalsyra/oxalater då det ofta tar lång tid att bygga upp symptom, men genom att äta en kost som är låg eller måttlig på oxalsyra kan du i åtminstone förebygga problem. 

Mer kunskap och verktyg:

Svårt med engelskan?

Du kan använda google translate genom att klistra in texter som sedan översätts till svenska. Du kan även aktivera textning på engelska videos och välja långsammare uppspelningshastighet. Använd google translate på de ord du inte förstår när du behöver. Ibland är det möjligt att få svensk textning också. Känns det övermäktigt, så ta in bara lite varje dag. Över tid gör det skillnad.

Sidan är uppdaterad 230903