Matsmältningen, A & O för din hälsa

Magtarmproblem har nästan alltid en koppling till det som sker i tarmen, som i sin tur påverkas starkt av kosten, vilket är ganska lätt att förstå. 
Men även hormonella problem, emotionell- och psykisk ohälsa, trötthet, hjärndimma, sömnproblem, autoimmuna sjukdomar, inflammationer, blodsockerproblem, näringsbrister och mycket annat är kopplat till mage- och tarm.
 
Läs om matsmältningens olika funktioner och hur de kan vara involverade i olika slags hälsoutmaningar.

Munnen

När du tuggar din mat frisätts amylas i munnen. Amylas är ett enzym som bryter ner kolhydratrika livsmedel som spannmål, rotfrukter och frukt. Ju mer du tuggar, desto sötare smakar maten i munnen. Det beror på att stärkelsen bryts ner till mer finfördelade sockerarter. Amylaset sänder även signaler till resten av matsmältningsapparaten att förbereda sig för att mat kommer.

Magsäcken

Maten kommer sedan ner i magsäcken och den börjar då producera mycket magsyra där saltsyra är en viktig ingrediens. Saltsyran gör att vi kan bryta ner proteinrik mat som kött, fisk, fågel och ägg.

Den skyddar också mot bakterier, virus och parasiter, som du får i dig varje dag via mat och vatten och är viktig för upptaget av järn, B12 och folsyra.

Kroppens förmåga att producera saltsyra styrs bland annat av mineralbalans och övrig hormonbalans. Stress har en direkt hämmande funktion på magsyraproduktionen, då kroppen prioriterar flykt och kamp före matsmältning.
 
Symptom på låg magsyra kan vara:

  • Sura uppstötningar
  • Halsbränna
  • Ömhet eller skarp smärta vid solarplexus
  • Rapningar
  • Bakterieöverväxt i tunntarmen/SIBO
  • Uppkördhet
  • Nedsatt immunförsvar
  • Hjärntrötthet

Bukspottskörteln

Magsyran stimulerar i sin tur bukspottkörteln att utsöndra matsmältningsenzymer.
Enzymerna gör att maten bokstavligen smälter. Maten tas då lättare upp genom tunntarmens slemhinna när den kommer dit.
För att enzymerna ska aktiveras, krävs även så kallade co-enzymer. Många vitaminer och mineraler fungerar som co-enzymer. 
Bukspottskörteln utsöndrar också bikarbonat, som gör att maten blir mer basisk när den kommer ner i tolvfingertarm och tunntarm.
Det finns även enzymer i färska vegetabilier som aktiveras när du tuggar och de blandas med saliven. 

Symptom på låg enzymproduktion kan vara:

  • Lös avföring
  • Trötthet efter måltider
  • Nedsatt näringsupptag
  • Oförmåga att öka i vikt
  • Uppkördhet
  • Gaser

Gallan

Magsyran stimulerar också gallblåsan till att släppa ut gallvätska för att du ska kunna ta hand om fett på ett bra sätt. Gallämnena är basiska och bidrar därför till att maten blir mer basisk när den kommer ner i tunntarmen.
Fettet från maten bryts ned i kroppen med hjälp av galla, enzymer och näringsämnen till olika sorters fettsyror.

Fettsyrorna ligger även till grund för kroppens bildande av kolesterol, som i sin tur utgör basen för produktionen av för många hormoner, inklusive könshormoner.
 
Alla cellmembran runt varenda cell i kroppen består till stor del av fett, liksom hjärnan, så det är viktigt att du får i dig bra fetter och smälter dem väl.
 
Symptom på nedsatt gallfunktion kan vara:

  • Uppblåsthet
  • Huvudvärk
  • Lös avföring
  • Gul- eller gråaktig avföring
  • Smärta vid höger skulderblad


Borttagen gallblåsa?
Om du saknar gallblåsa kommer du alltid att ha en nedsatt förmåga att hantera fett eftersom själva uppsamlingsblåsan är borttagen och gallvätska sipprar ut från levern lite nu och då och när maten väl kommer finns det inte tillräckligt.
Som kompensation kan du använda örter och enzymtillskott inför måltiderna.

Tunntarmen

När maten kommer ner i tunntarmen ska den vara väl smält och basisk. För att den ska kunna bli det, krävs det att det är tillräckligt surt i magsäcken och att galla- och bukspottkörtel fungerat tillfredsställande.
I tunntarmen sker också det mesta näringsupptaget och den bör inte vara rik på bakterier.
Om så är fallet, konkurrerar de med ditt näringsupptag och kan ställa till med en rad olika problem.
 
Symptom på bakterieöverväxt (kallas populärt även för SIBO) i tunntarmen kan vara:

  • Uppblåsthet efter måltider
  • Gaser
  • Rapningar
  • Dålig andedräkt
  • Trötthet efter måltid
  • Nedsatt näringsupptag

Tjocktarmen

I tjocktarmen tror man att det finns tusentals olika stammar av bakterier.
Bakteriefloran anpassar sig bland annat efter vilka livsmedel du äter, din sinnesstämning och hur bra du har smält maten.
 
Vissa bakteriestammar är harmlösa i liten mängd, men kan ställa till skada om de får för stort utrymme.
Andra bakterier (samt svamp och parasiter) kan ställa till stor skada redan i liten mängd, medan hälsosamma bakterier skyddar mot dess skadeverkningar och kan även hindra dem att ta för stort utrymme.

Vid en störd tarmflora tenderar tarmens slemhinna att släppa igenom större partiklar.
Detta kallas för läckande tarm.
 
Symptom på läckande tarm kan vara:

  • Allergi och födoämnesintolerans
  • Eksem
  • Trötthet
  • Inflammation var som helst i kroppen
  • Autoimma sjukdomar
  • Depression
  • Kognitiva problem
  • Psykisk ohälsa
  • Hjärndimma

Vitaminproduktion och immunförsvar

En balanserad tarmflora hjälper dig att smälta maten ytterligare, hjälper till att föra ut gifter ur kroppen, samt producerar alla B-vitaminer och vitamin K.
 
Upp emot 80 % av immunförsvaret befinner sig i tarmen och därför spelar den stor roll för hur infektionskänslig du är och hur sjuk du blir när du väl får en infektion.

"Tarmhjärnan"

Tarmen kommunicerar intensivt med hjärnan hela tiden. Ja faktiskt 10 gånger så mycket som hjärnan kommunicerar tillbaka till tarmen. Man skulle nästan kunna säga att tarmen är hjärnans chef!

Runt 90 % av hjärnans neurotransmittorer bildas i tarmen och har stor betydelse för ditt välmående. 
Därför ska alltid kost, matsmältning och tarmhälsa prioriteras när hjärnan lider. 

Obalans i neurotransmittorerna kan leda till symptom som:

  • Sömnstörningar
  • Trötthet och utmattning
  • Förstoppning eller diarré
  • Oförmåga att tåla stress
  • Kognitiva problem
  • Psykisk ohälsa
  • Emotionell instabilitet
  • Nedsatt motivation och håglöshet

Mycket kan gå fel, men det är ännu mer som kan gå bra!

Magtarmproblem går nästan alltid att komma tillrätta med - bara man inte hindrar kroppen att göra sitt naturliga arbete. 

När du eliminerar livsmedel och annat som hindrar kroppen att läka och i stället äter en kost som är naturligt närande för de tarmfloran (och dig) och tillför näringsämnen din kropp behöver så brukar kroppen snabbt svara med positiv respons.

Det finns även riktigt bra tester där vi kan utvärdera din tarmflora, matsmältning, tarminflammation om det skulle behövas.
Jag hjälper dig gärna med kartläggning av problemområden och lösningar för att hjälpa kroppen att må så bra den kan. 

Utdrag ur Livstipset 230115